Van Gog nije izvršio samoubistvo

125 pregleda 1 komentar(a)
Van gog, Foto: Screenshot Vimeo
Van gog, Foto: Screenshot Vimeo
Ažurirano: 19.11.2014. 18:16h

Pravi razlog smrti poznatog umjetnika Vinsenta van Goga i dalje je misterija, nakon što su vodeći svjetski forenzičari iznijeli tvrdnju da je umjetnik ubijen. Slikar je preminuo poslije 29 sati mučne agonije nakon što je upucan u stomak u žitnom polju u blizini Pariza 1890. godine.

Neposredno prije smrti van Gog je, navodno, rekao da je upucao sam sebe, prenosi BBC.

Međutim, stručnjak za prostrijelne rane Vinsent di Mejo, rekao je da ne vjeruje da je rana posljedica samoranjavanja. Analiza je napravljena na zahtjev Stivena Najfa i Gregorija Vajt Smita, autora van Gogove biografije, koja osporava teoriju samoubistva.

“Van Goh: Život” knjiga na 960 stranica, objavljena je 2011. godine, a autori, dobitnici Pulicerove nagrade, tvrde da su umjetnika ustrijelila, možda slučajno, dvojica dječaka i da je sam van Gog odlučio da će da preuzme krivicu kako bi zaštitio dječake. I američki naučnik Ivan Rivald progovorio je o takvim glasinama još 1930. godine.

Kustos Muzeja van Goga u e-mailu je napisala autorima: "Liči na Vinsenta da zaštiti dvojicu dječaka i okrivi sam sebe za nesreću, i tako 'upotpuni' svoj već opterećeni život. Ali, najveći problem s kojim ćete se susresti je da je njegovo samoubistvo postalo očita istina kod generacija ljudi. Vinsentova priča o samoubistvu poslužila je kao 'veliko finale' priče o mučeniku umjetnosti. To je njegov trnov vijenac".

Bonus video: