Tomić: POK pouzdan partner

0 komentar(a)
Marijana Goranović, Igor Tomić i Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Marijana Goranović, Igor Tomić i Veselin Vuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2014. 14:37h

Svako dijete sa invaliditetom, trener i roditelj u Paraolimpijskom komitetu ima pouzdanog partnera koji će prepoznati njihove sportske kvalitete i omogućiti im da to pokažu na najvećim svjetskim smotrama, kazao je predsjednik te asocijacije Igor Tomić.

On je povodom pet godina od prijema crnogorske asocijacije u Međunarodni poaraolimpijski komitet, a sedam godina od osnivanja, kazao da je za njega to važan datum, navodeći da je za taj period izgrađen sistem modernog paraolimpijskog komiteta Crne Gore.

“Iz tog razloga mogu biti ponosan na prethodni period jer su naša djeca i sportisti sa ponosom reprezentovali najbolji brend Crne Gore, naš sport na najvećim takmičenjima, evropskim i svjetskim prvenstvima i paraolimpijskim igrama u Pekingu i Londonu”, kazao je Tomić na konferenciji za novinare.

On je kazao da su crnogorski paraolimpijci promovisali Crnu Goru ne samo u sportskom, nego i u humanom, solidarnom i ljudskom smislu.

Tomić se zahvalio Crnogorskom olimpijskom komitetom i Upravi za mlade i sport, navodeći da su te institucije imale dobar senzibilitet kada je u pitanju sport osoba sa invaliditetom.

“Mogu da obećam da ćemo brzo doći u situaciju da naša djeca na najvećim sportskim smotrama bore za ono što volimo i čime težimo, a to su sportski rezultati i medalje sa velikih takmičenja sportista sa invaliditetom”, kazao je Tomić.

On je istakao da je povodom jubileja za petak i subotu predviđeno niz promotivnih i sportskih aktivnosti.

“U goste nam dolazi jedan od najvećih paraolimpijaca sa ovih prostora, evropski rekorder u bacanju koplja u kategoriji S 12, osobe sa oštećenjem vida, Miloš Grlica. U subotu planiramo, u organizaciji stonotenskog kluba osoba sa invaliditetom Luča, da održimo prvo zvanično prvenstvo Crne Gore za osobe sa invaliditetom”, kazao je Tomić.

U subotu će biti odigran i promotivni meč golbal ekipa Podgorice i Nikšića.

“To je specijalizovana igra za osobe bez vida, koja je na programu Paraolimpisjkih igara. Nadam se da ćemo uspjeti da skrenemo pažnju na paraolimpijski komitet i najavimo 2015. godinu u kojoj ćemo se boriti za što više normi", kazao je Tomić.

On je podsjetio da je Dušan Dragović kao plivač nastupio na Igrama u Pekingu, a Mirijana Goranović četiri godine kasnije u Londonu.

Tomić je naglasio da Crna Gora ima pet ozbiljnih kandidata koji će 2015. godine "juriti" olimpijske norme u stonom tenisu, plivanju i atletici.

"Bio bih ponosan kada bi se u Riju pojavili sa dva ili više kandidata u dva sporta, što bi bio evidentan napredak. Očekivati medalju u Riju bilo bi preambiciozno, ali za Tokijo imamo ozbiljnu ekipu. Sa evropskih i svjetskih prvenstava možemo očekivati medalje”, kazao je Tomić.

Vršilac dužnosti Direktora Uprave za mlade i sport Igor Vušurović čestitao je petu godišnjicu organizaciji koja 54 godine ima svoj legitimitet od Igara 1960. godine u Rimu.

"Uprava za mlade i sport i Crnogorski olimpijski komitet će poržati sve naredne akcije koje se tiču. Naredna godina je predolimpijska godina i imaće posebnu važnost. Nadam se i boljim uslovima, kao i rezultatima koji bi mogli kulminirati što većem broju učesnika, kao i medaljom na Paraolimpijskim igrama", kazao je Vušurović.

Predsjednik COK Dušan Simonović kazao je da je srećan što za partnere ima čelnike POK, Tomića i Dušana Dragovića.

"Pokazali su da posao obavljaju sa puno ljubavi. COK sa dosta volje i sredstava pomaže POK. Insistirao bih na masovnosti da te ljudi izvučemo iz svakodnevice i uključimo u sportske organizacije. Pomoći ćemo vam da dobijete solidan budžet, trudićemo da imate tretman i uslove kakve zaslužujete", kazao je Simonović.

Bonus video: