Rašid je spreman da dođe u Sud i svjedoči

Petričević je kazala i da je iz ovog posla Prva banka zaradila 30 hiljada eura i da je kredit u potpunosti vraćen te da je taj posao sa time završen
79 pregleda 0 komentar(a)
Jelica Petričevićć, Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Jelica Petričevićć, Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2014. 06:49h

Palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, spreman je u Višem sudu da govori o kupovini zemlje na brdu Košljun. To piše u podnesku koji su branioci Lazara Rađenovića i Jelice Petričević predali juče na pisarnicu Suda, kojim traže da se na glavnom pretresu sasluša taj svjedok.

Iz advokatske kancelarije Justicija, podgoričkom sudu dostavili su i adresu biznismena u Dubaiju, kao i njihovu dosadašnju elektronsku komunikaciju s njim, u kojoj on navodi spremnost da odgovori na sva pitanja u vezi s ovim slučajem.

Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu - Rašidu. Lazar je na sudu rekao da je Rašidovu kompaniju pri potpisivanju ugovora zastupala kancelarija Ane Kolarević.

Lazar Rađenović

"Optužnim aktom, tužilaštvo je predložilo izvođenje velikog broja dokaza, među koje neobjašnjivo nije uvrstilo i saslušanje Rašida. Time je tužilaštvo pokazalo istovrsnu liniju kretanja i održavanja tendencije iz izviđajnog i istražnog dijela postupka. Neupitnost potrebe da se istinito i potpuno utvrde relevantne činjenice, dovodi do nužnosti sašlusanja Muhamed Borhan Rašida kao nezaobilamog svjedoka", navodi se, između ostalog, u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Advokati podsjećaju da tužilastvo obrazlaže temelje optuženja na navodnoj činjenici da je Lazar Rađenović unaprijed imao dogovor sa Rašidom oko kupovine zemlje...

"Od krucijalne je važnosti utvrđivanje činjenica u vezi sa navodnom komunikcijom i dogovorom o prodaji predmetne nepokretnosti. Odnosno, nužno je utvrditi da li je postojala protivpravna namjera. Krajnje je nejasno zašto je tužilaštvo propustilo da predloži izvođenje tog dokaza.

Zabrinjavajuće je da se predlažu sve i svi dokazi direktno vezani za Rašida, ali ne i njegovo saslušanje”, obrazlažu iz advokatske kancelarije Justicija.

Vido Rađenović kod tužioca je ispričao kako ga je prezimenjak Lazar 2007. godine pozvao, naučio ga koliku cifru da ponudi na licitaciji za parcelu na Košljunu i kazao mu da će kasnije tu istu zemlju kupiti Arapi po gotovo desetostruko većoj cijeni.

Vido Rađenović

Tadašnji drugi čovjek Budve, prema njegovom iskazu, obećao mu je i da će završiti i kredit kod Prve banke kojim će Vidova firma “SP Luna” moći da se “nadmeće” na licitaciji.

Vido Rađenović je kasnije pobijedio u toj namještenoj trci. Sa Rašidovom kompanijom “Pionir investments” potpisan je kupoprodajni ugovor i oni su nedugo zatim “SP Luni” uplatili dva od ukupno 11.000.000 eura koliko im je prodata ta zemlja.

Vido je tužiteljki Đurđini Ivanović rekao da se nakon te uplate “ništa nije dešavalo”, da je pokušao da stupi u kontakt sa Arapima, ali bezuspješno...

Onda ga je, ispričao je tada, pozvao Lazar Rađenović i rekao mu da da treba da pomognu Svetozaru Maroviću, tako što treba da tu istu zemlju založi za kredit kod Prve banke.

“Rekao sam mu da to ne mogu da uradim, jer su tu zemlju već kupili oni Arapi. On mi je rekao da se čuo sa (Muhamedom) Rašidom i da oni to nikad neće do kraja isplatiti”, ispričao je u istrazi Vido Rađenović.

Jelica, drugi dan

Bankarka Jelica Lela Petričević, kazala je juče da je pogriješila kada je tužiocu ispričala da joj je Lazar Rađenović saopštio da će se kredit za kompaniju “SP Luna” obezbijediti namjenskim depozitom Opštine Budva.

Drugoga dana suđenja u predmetu Košljun, bivša zamjenica generalnog direktora Prve banke odbacila je navode optužnice - da je toj kompaniji Vida Rađenovića obezbijedila nezakonito dobijanje kredita od 1.450.000 eura.

"Ispravljam se danas u odnosu na svoju izjavu koju sam dala kod specijalnog tužioca u istrazi... Tada sam bila pod strašnim pritiskom, policija je pretresala moj stan više sati, pa sam se pogrešno izjasnila. Sa Lazarom sam razgovarala uopšteno o namjenskom depozitu, a kasnije se iz spisa predmeta ispostavilo da je to bio opštinski depozit. Rekla sam tada Lazaru da se kredit obezbijedi nekim namjenskim depozitom... Komitet za upravljanje kreditnim rizikom na čijem sam čelu, donio je odluku da se da kredit SP “Luna” i ta odluka je poslata filijali banke u Budvi. Ugovor o kreditu je potpisan od strane šefa filijale u Budvi Miodraga Miška Vučinića i nije ga potpisao po mom nalogu.. Da pojasnim, nije bilo precizirano da će SP “Luna” dobiti namjenski depozit od Opštine Budva u trenutku kada je kreditni odbor donio odluku da se da kredit", rekla je Petričevićeva.

Opisujući njen odnos sa Lazarom Rađenovićem, konstatovala je da su komunicirali isključivo poslovno i da se nijesu privatno družili.

"Pitao me u telefonskom razgovoru krajem septembra 2007. da se omogući kredit izvjesnom Vidu Rađenoviću. Rekla sam da može uz obezbjeđenje - garancija namjenskim depozitom ili dvostrukom hipotekom. Prva banka je na zakonit način zaradila od davanja ovog kredita... Kada je Prvoj banci dat namjenski depozit, mi nismo imali nikakvog rizika, pa bi bilo suludo da propustimo priliku da zaradimo... Nema nikakvog uticaja ni to što je zahtjev da se odobri kredit poslat sa faksa Opštine Budva”. Suđenje se nastavlja 25. novembra.

Bojić: Hoće li Vidu proraditi savjest?

Vido Rađenović je juče ponovio da će se braniti ćutanjem, pa je sudija Pavličić pročitala njegovu izjavu koju je u februaru dao tužiteljki Đurđini Ivanović.

Komentarišući tu izjavu Vida Rađenovića, advokat Vladan Bojić je kazao da ona djeluje “kao teleprinterski izdiktirana, bez pitanja tužioca, dok odbrane ostalih okrivljenih sadrže pitanja i odgovore”.

"Njegov iskaz sve opterećuje, pa i njega. Izgleda kao da je urađen neki kopi-pejst neke već pripremljene izjave. Izražavam sumnju u njegovu izjavu. Nadam se da će iz Vida Rađenovića progovoriti savjest i da će izaći istina", ocijenio je advokat Bojić.

Vama je za sve kriva Lela

"Ovo nema smisla što se radi prema meni. Sa prezrenjem odbacujem navode optužnice specijalnog tužilaštva, jer su se oni poigrali sa sudbinom moje porodice. Zbog ovakve optužnice doživjela sam javno sramoćenje i bruku, da sam ja Boru Lazoviću i Lazaru Rađenoviću omogućila korist od 500.000 eura. Prva banka je imala korist više od 30.000 eura time što je odobrila i isplatila kredit Vidu Rađenoviću. Njegov kredit je bio prvoklasno obezbijeđen namjenskim depozitom. Prema stavu tužilaštva, za njih ne postoji službe u banci, referenti i službenici, već je za sve kriva Lela. Ovo ističem jer je SP Luna vratila kredit i Prva banka je imala korist. Zbog toga je zlonamjerna tvrdnja u optužnici da sam ja omogućila zaradu od 500.000 eura", kazala je Petričević u odbrani.

Bonus video: