Ogromno interesovanje Tivćana za kinematografsko nasljeđe grada

77 pregleda 0 komentar(a)
FKVK Mladost, projekcija dokumentarnih filmova o Tivtu, Foto: Siniša Luković
FKVK Mladost, projekcija dokumentarnih filmova o Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.11.2014. 09:14h

Veče dokumentarnog filma koje je sinoć, povodom dana Opštine Tivat, priredio Foto, kino i video klub "Mladost" iz Donje Lastve, još jednom je pokazalo da Tivćani veoma cijene kinematografsku baštinu svog grada. Multimedijalna dvorana Opštine bila je dupke puna oduševljenih sugrađana koji su uživali u ukupno 11 prikazanih kratkometražnih dokumentarnih filmova koje su članovi FKVK "Mladost" snimili u periodu od 1970. do 1979. godine.

Prikazani su filmovi "Izgradnja ulica u Tivtu" i "Zemljotres u Tivtu 1979", "Do posljednje kapi" i "Mora" autora Anđelka Stjepčevića, "Portret jedne mladosti" i "Meštar Mato" Antona-Gule Markovića, te filmovi "Još ima vremena za sreću", "Pagraši", "Čitav jedan život", "Neizbježan slučaj" i "Svaki dan kao jedan", autora Krsta-Kika Tomičića.

Osim nekih već davno zaboravljenih pjesaža u Tivtu ili starih objekata koje je odnijela stihija prirode 1979. godine, u filmovima je prikazan i jedna već pomao iščezao način života ovdašnjih ljudi – od meljave maslina snagom ljudskih mišica u starom mlinu, kupljenja koštanja po šumama Vrmca, društvene igre "šija šete", ribanja u grupi na pagrove usred Tivatskog zaliva, do tradicionalnih starih zanata koji su nažalost, nestali zajedno sa posljedjim mještanima koji su ih praktikovali.

Anton Marković, Foto: Siniša Luković

"Svi filmovi koji su večeras prikazani su nagrađivani u bivšoj Jugoslaviji i na festivalima u inostranstvu. Među njima je i najnagrađivaniji film "Svaki dan kao jedan" Kika Tomičića koji je između ostalog, dobio nagradu za najbolji jugoslovenski dokumentarni film, drugu nagradu na svjetskom festivalu u Holandiji, posebno je prikazan na internacionalnoj smotri najboljih svjetskih amaterskih dokumentarnih filmova u Bakuu u tadašnjem SSSR-u i osvojio je prvu nagradu za najbolji film na festivalu u Trstu", istakao je predsjednik FKVK "Mladost" Anton Marković, dodajući da taj klub ima izuzetno bogatu u vrijednu foto i kinematografsku baštinu koju postepeno sa starih medija digitalizuje i prebacuje na savremene nosače poput CD-a.

Bonus video: