Bivšim menadžerkama CKB-a ročište odloženo za početak februara

Advokat Tatar, Goran Rodić kazao je da je specijalista sudske medicine u nalazu objasnio da se radilo o kompleksnom i složenom operativnom zahvatu i zahtijeva malo duži oporavak
0 komentar(a)
Bose Tatar i Milka Ljumović, Foto: Savo Prelević
Bose Tatar i Milka Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2014. 09:35h

Sudija Ana Vuković odložila je 5. februar naredne godine početak suđenja u Višem sudu u Podgorici u predmetu CKB-a, zbog nedolaska na glavni pretres okrivljene Bose Tatar.

Sudija je pročitala nalaz vještaka medicinske struke, u kojem se navodi da Tatar nakon operacije, njen oporavak traje od tri do šest mjeseci, iliu čak do godine, nakon operativnog zahvata uz stalno uzimanje terapije. Prema nalazu vještaka, Tatar nakon 3. februara 2015. može da učestvuje u sudskom procesu, ukoliko se nsa kontroli ne pokažu simptomi pogoršanja zdravlja.

Rodić je pitao sudiju Vuković da li je dobila odluku vrhovnog državnog tužilaštva po njegovom zahtjevu za izuzeće tužilaca u ovom predmetu. Sudija je navela da se rješenje nalazi u spisma predmeta i da je odbijen njegov zahtjev, a potom ga uputila da se obrati tužilaštvu da mu uruči odluku.

Rodić je na glavnom pretresu u junu, zatražio izuzeće tužilaca - Marije Raspopović, zamjenice specijalnog tužioca, zamjenik specijalnog tužioca Vojislava Grujića, specijalnog tužioca Đurđine Ivanović i Veselina Vučkovića, v.d. državnog tužioca, jer postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost. Odbrana je okrivila tužilaštvo da advokatima okrivljenih nisu dostavili sve dokaze, te ih tako onemogućili da se pripreme za glavni pretres. Nezvanično saznajemo da Rodić nije dobio odluku vrhovnog državnog tužilaštva o zahtjevu za izuzeće.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović optužila je šest bivših menadžera u Crnogorskoj komercijalnoj banci da su navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijele štetu od 6.922.630 eura. Optužnica je podignuta protiv nekadašnje generalne direktorice CKB-a Milke Ljumović, bivšeg člana Odbora direktora Bose Tatar i službenika banke Jelice Petričević, Dubravke Pavićević, Veliše Radunovića i Gorice Vujisić.

Optuženima se na teret stavlja da su odobravali kredite i davali garancije firmama - 'Dafin' iz Luksemburga, 'Cattaro Investments', 'Acapulco' iz Podgorice, 'Trade Čavor' iz Kotora, 'Holder Broker diler' iz Podgorice, 'Ocean Gold', bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija. Tužilac smatra da je bivše rukovodstvo banke na taj način vlasnicima tih firmi pribavilo protivpravnu korist, a CKB oštetilo za oko 6.922.000 eura, jer krediti i garancije nijesu vraćeni, tako da se banka nije mogla ni prinudno naplatiti. Direktor “Vijesti” Željko Ivanović, koji je prisustvovao na jednom od ranijih glavnih pretresa, komentarišući optužbe, ocijenio je da se zapravo ovaj proces vodi protiv dnevnog lista na čijem je on čelu, odnosno njegove uređivačke politike.

“Ovo je klasični politički proces i zbog toga je bio red da se ja kao direktor novine pojavim. Došao sam i da iskažem poštovanje prema nevinim žrtvama naše uređivačke politike, a to je bivše rukovostvo CKB-a, jer je svim dobronamjernim ljudima jasno da proces nema nikakve veze sa navodnim propustima u radu gospođe Ljumović i njenih kolega, već sa 'propustima' u uređivačkoj politici dnevnika, portala i televizije Vijesti. Treća stvar koja proizilazi iz prethodne dvije je činjenica da je formalni podnosilac krivične prijave mađarski vlasnik CKB-a, OTP banka i tužilaštvo kao formalni podnosilac optužnice. To je samo farsa, dekor i maska - iza svega stoji i volja i sila jednog čovjeka u Crnoj Gori, a to je premijer. On se ovim sveti 'Vijestima', prevashodno gospodinu Peroviću kao osnivaču te kuće, zbog uređivačke politike i zbog toga šta 'Vijesti' predstavljaju u Crnoj Gori i van njenih granica”, ocijenio je Ivanović u izjavi “Vijestima”.

Bonus video: