Stanković o krivičnoj odgovornosti: Rano je pominjati imena

Stanković je kazao da ni tužilaštvo ni policija nisu bili ifnformisani o sahrani preminule bebe
222 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ivica Stanković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 17.11.2014. 19:25h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković potvrdio je da je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju pokrenulo izviđaj u slučaju inficiranja beba u bjelopoljskoj Opštoj bolnici. To je faza pretkrivičnog postupka kada se prikupljaju činjenice i obavještenja radi eventualnog pripremanja krivične prijave.

"I Osnovno državno tužilaštvo preduzima sve radnje u tom pravcu. Lično sam uključen u postupak tog izviđaja", kazao je Stanković.

"Posebno bih ukazao na činjenicu da je mimo policije, odnosno mimo znanja tužilaštva izvršena sahrana novorođenčeta. Poznato vam je po zakonu da se obdukcija vrši u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je smrt nastala krivičnim djelom i u vezi sa krivičnim djelom", kazao je Stanković.

Stanković je kazao da ni tužilaštvo ni policija nisu bili informisani o sahrani preminule bebe.

"Jutros me obavijestio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju da je već započeto sa eshumacijom, da su angažovana dva vještaka, vještak specijalista za sudsku medicinu i vještak specijalista za patologiju. Treba utvrditi neposredan uzrok smrti i vrijeme smrti, to je azbuka u ovom poslu", kazao je on.

Stanković je kazao da je preuranjeno govoriti "poimenično o nečijoj krivičnoj odgovornosti, ali i da će, ukoliko postoji osnovana sumnja, ne samo insistirati, već i da će postupiti po zakonu, te da će u tom slučaju tužilaštvo dalje pokretati krivične postupke.

Na pitanje o vremenskim rokovima, te kada se mogu očekivati neke optužnice, VDT je rekao da je sada teško o tome govoriti.

"Sve zavisi koliko će biti potrebno prikupiti dokaza, kako će se ići sa prikupljanjem tih dokaza i kojom dinamikom".

Osnovni državni tužilac u Bijelom Polju, Mirko Bulatović, kazao je da je formiran tužilački tim u tom tužilaštvu koji se bavi ovim slučajem kojim on lično koordinira.

Informativno su saslušani direktor bjelopoljske bolnice i načelnik ginekologije i neonatologije.

"Putem elektronskih medija smo saznali za događaje u vezi sa infekcijom na ginekološkom i neonatološkom odjeljenju u Bijelom Polju, da je pet beba novorođenčadi prebačeno u Klinički centar u Podgoricu radi daljeg liječenja, da je jedna beba preminula, da se druga nalazi u teškom stanju. Preduzeli smo sve potrebne mjere i radnje na planu rasvjetljavanja ovog slučaja na način što smo već obavili informativne razgovore as direktorom Opšte bolnice u Bijelom Polju i načelnicima ginekologije i neonatologije. To će nam biti smjernica za dalji rad u pravcu identifikacije još nekih lica koja su postupala u liječenju beba, to su pedijatri koji rade na neonatološkom odjeljenju i ginekolozi. Osim toga, angažovali smo vještake obducente i patologe iz Podgorice nakon saznanja da je jedna od beba preuzeta iz kliničkog centra Crne Gore u poslijeponoćnim satima oko jedan sat i da je ukop izvršen od strane njenog roditelja okom sedam časova ujutru. Tražili smo od sudije za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju da izda naredbu da se izvrši eshumacija i obdukcija da bi se mogao utvrditi tačan uzrok smrti koja je nastupila kod ovog novorođenčeta. Osim toga, mogu da kažem da smo u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog ozbiljnosti i složenosti ovog slučaja formirali tužilački tim koji sačinjavaju svi tužioci iz Državnog tužilaštva", kazao je Bulatović.

Na pitanje o tome da li postoji rok kada se mogu očekivati rezultati istrage i da li se već sada može govoriti o krivičnoj odgovornosti onih koji su otpustili bebu i predali roditeljima, on je rekao da se mora poštovati presumpcija nevinosti.

"Ne smijemo prejudicirati stvari i donositi zaključke i ocjene prije nego što sprovedemo sve dokazne radnje koje su neophodne za rasvjetljavanje ovog slučaja. Tek nakon prikupljanja dokaza i sačinjavanja činjenične građe napravićemo određenu analizu u pravcu utvrđivanja da li u radnjama nekog lica postoje elementi krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Zbog specifičnosti slučaja, posvetili smo mu posebnu pažnju i nastojaćemo da što prije dođemo do dokaza i javnost će blagovremeno biti obaviještena o rezultatima izviđaja", rekao je Bulatović.

Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, kazao je da će policija postupati po nalazima tužilaštva.

"Tužilac je pokrenuo juče proceduru i sve ono što bude zahtjev tužioca i nalozi tužioca u tom dijelu policija će izvršiti", kazao je Konjević.

Na pitanje o tome da li bi, zbog osjetljivosti slučaja, trebalo raditi brže na njegovom rješavanju, ministar unutrašnjih poslova je rekao da su vrhovno državno tužilaštvo i nadležni tužilac u Bijelom Polju otvorili postupak i da je sve u njihovoj zakonskoj moći, te da oni određuju dinamiku i daju naloge policiji.

"Policija će svaki onaj nalog koji dobije od tužioca u najkraćem mogućem roku realizovati", kazao je Konjević, koji je, na pitanje novinara da su već dobili neke naloge, rekao da "sada ne bi govorio o detaljima".

Stanković, Bulatović i Konjević su ovo izjavili nakon svečanog otvaranja seminara "Podrška podizanju odgovornosti sudskih, tužilačkih i policijskih institucija putem upotrebe komunikacionih stategija i razvoja službi za odnose sa medijima i informisanje"

Beba porodice Knežević, koja je hitno prebačena u Klinički centar Crne Gore iz Bijelog Polja, zbog infekcije koju je, po svemu sudeći dobila u bolnici nakon rođenja, preminula je preksinoć.

Pet beba je iz bjelopoljske bolnice hitno prebačeno u Klinički centar Crne Gore, zbog navodne infekcije koju su dobile u bolnici nakon rođenja.

Bonus video: