Lakše planiranje porodice: Injekcija za kontracepciju od 1USD

Injekcija se lako daje, istiskivanjem tečnosti pristikom na plastični balon. Injekcija pruža zaštitu tri mjeseca
173 pregleda 1 komentar(a)
Sayana Press, kontracepcijska injekcija od 1 USD, Foto: Path.org
Sayana Press, kontracepcijska injekcija od 1 USD, Foto: Path.org
Ažurirano: 16.11.2014. 17:06h

Zahvaljujući sporazumu koji su potpisali Gejts fondacija, kompanija Fajzer i Dječiji investicioni fond, ženama u 69 najsiromašnijih zemalja na svijetu biće uskoro dostupna kontracepcijska injekcija koja košta jedan dolar, piše BBC.

U pitanju je poseban uređaj, koji ima malu iglu i nema špric na kakav smo navikli. Ta tehnologija je ranije korištena za davanje injekcija protiv hepatitisa B u Indoneziji, a Burkina Faso je prva država koja će te injekcije koristiti kao sredstvo za kontracepciju.

Sore Neimatu ima 20 godina ima momka i posjetila je kliniku za planiranje porodice u glavnom gradu Uagaduguu.

"Ne želim da ostanem u drugom stanju", kaže ona. "Želim da se prvo udam".

Ova djevojka ranije nije koristila sredstva za kontracepciju, a sada se odlučila za novu injekciju - Sayana Press.

Injekcija se lako daje, istiskivanjem tečnosti pristikom na plastični balon. Injekcija pruža zaštitu tri mjeseca. Zahvaljujući dizajnu, primanjem ove injekcije ne postoji opasnost da se pogriješi sa doziranjem. Injekcija se koristi samo jednom, što umanjuje rizik od mogućnosti infekcije zbog dijeljenja igle.

Uređaj je tako jednostavan da će zdravstveni radnici lako savladati kako da ga koriste, što je od ključnog značaja za zemlje u razvoju, piše BBC.

Foto: unicefstories.org

Rahima ima 18 godina, želi da završi engleski jezik, ali ne želi da zbog moguće trudnoće prekine studije. Kaže da je među njenim prijateljima mnogo onih kojima se desila rana trudnoća.

"To nije dobro za mlade osobe, oni su studenti i nemaju novca da odgajaju djecu", kazala je ona.

Nedostatak kontracepcije u subsaharskoj Afrike i dalje predstavlja problem. Žene u Burkini Faso u prosjeku imaju po šestoro djece. Iako je udio žena koje koriste kontracepciju u Africi udvostručen u proteklih 20 godina (do 26 odsto), ali je i dalje na kontracepciju teško nagovoriti žene koje su siromašne, neobrazovane ili žive u ruralnim oblastima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da 222 miliona žena u zemljama u razvoju želi da odgode ili zaustave trudnoću, ali da zasad ne koriste nikakav oblik kontracepcije.

Nakon Burkine Faso, sljedeća na spisku zemalja u kojima će žene dobiti priliku da koriste novu kontracepcijski injekciju su Niger, Senegal i Uganda.

Kreatori injekcije Sayana Press se nadaju da će jednog dana tu vrstu kontracepcije žene jednom moći da koriste i kod kuće.

Bonus video: