Pljevlja: Pjena iz TE pala na imanja

enom su bile pokrivene livade i voćnjaci, a malo je nedostajalo da prekrije i pčelinjak Radoša Stanimirovića
0 komentar(a)
Pjena, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pjena, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.11.2014. 19:24h

Veća količina pjene iz Termoelektrane Pljevlja, prekrila je juče imanja mještana u njenoj neposrednoj blizini.

Ovo je drugi put u posljednjih tridesetak dana da se ovakve stvari događaju.

Pjenom su bile pokrivene livade i voćnjaci, a malo je nedostajalo da prekrije i pčelinjak Radoša Stanimirovića.

“Srećom pjena je promašila košnicu. Sve mi je uništeno od Maljevca, a jedino što mi je ostalo su pčele. Pitam se ko bi bio odgovoran da su mi uništene košnice, kaže Stanimirović čija se kuća nalazi dvadesetak metara od deponije Maljevac.

On tvrdi da ga niko iz Termoelektrane nije upozorio da će biti obavljeno čišćenje, kako bi na vrijeme zatvorio košnice.

Na lice mjesta izašli su i predstavnici Službe za zaštitu životne sredine, sa načelnicom Danom Krezović. Ona je istakla da je prošli put, kada je pjena pala po Radosavcu, o svemu obavijestila vodoprivrednog inspektora, te da su isto uradili i sada.

„Od njega do danas nismo dobili odgovor, a tražili smo da izađe na lice mjesta. Smatramo da je to njegova nadležnost, jer se radi o čišćenju vodorashladnog sistema, kazala je Krezović. Iz Službe za odnose sa javnošću Elektroprivrede Crne Gore saopšteno je da pjena nije otrovna, niti kancerogena.

“U cilju zaštite, rashladni sistem u TE Pljevlja, tretira se na odgovarajući način od pojave korozije, naslaga kamenca i mikrobioloških naslaga”.

U toj kompaniji tvrde da za čišćenje rashladnog sistema koriste biodeterdžent koji se dozira u zatvorenom sistemu u količini od 25 kg na oko tridesetak hiljada metara kubnih vode.

Dešava se da vjetar odnese pjenu

Iz EPCG su saopštili da preparat ima osobinu pjenušanja i prilikom doziranja biodeterdženta dolazi do formiranja pjene.

Rashladni toranj je izložen strujanju vazduha, dešava se da nastalu pjenu odnese vjetar. U koncentrovanom obliku biodeterdžent Nalco 73 550 nije klasifikovan kao preparat koji sadrži otrovne, mutagene i kancerogene sastojke, nema dugotrajne i bioakumulativne supstance, stoji u saopštenju

Bonus video: