Ne znaju ni ime mosta koji proširuju i to - nenametljivo

"Postojeći Tabaški most (pazi: TABAŠKI - ili je greška - ili ne znaju kako se zove most - op.a.) je planiran za proširenje i u namjeni kolsko-pješački kako se planirana pješačka transferzala ne bi gušila ni prekidala"
73 pregleda 4 komentar(a)
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.11.2014. 08:18h

Tamo gdje je ležala Podgorica stara/ Hej tu se diže sad divan Titograd Čak i u našoj Crnoj Gori - jes malenoj, ali vazda časnoj i poštenoj državi (s naglaskom na malenoj) - postoje zakoni i procedure. Tako da nema mnogo vajde što smo digli glas protiv planirane "rekonstrukcije" Tabačkog mosta na Ribnici. Stari most sigurno neće preživjeti operaciju proširenja sa pet i po na čitavih devet metara - ali nijesam još čuo da je, recimo, oformljen tim super-advokata, Podgoričana - spremnih da obrnu i nebo i zemlju ne bi li iskopali neki član - ili barem neki stav, ne mora čitav član - u Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata - ili pak u Zakonu o zaštiti kulturnih dobara - na koji bi se valjalo pozvati u ime izvlačenja starog mosta iz kandži družine koja bi da ga pospremi.

U međuvremenu su mi se javili iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice - emailom na email - ali mi nijesu odgovorili na ta dva laka pitanja koja sam im postavio, već su me pozvali da svratim kod njih - Vuka Karadžića 41 (preko puta bivšeg Vodovoda) - uz tvrdo obećanje da će mi svi planovi i projekti koji me zanimaju biti stavljeni na uvid.

Draže bi mi bilo da mi nisu odgovorili - tada bih imao savršen povod da ospem nasumičnom paljbom po Sekretarijatu. Najdraže bi mi bilo, zapravo, da su sve to - sve te planove i projekte - uredno okešali na Net, u pristojnoj rezoluciji, pa da ja to listam i prelistavam do mile volje u toplini doma svoga - ali što da se radi - te ja ipak obrnuh put Sekretarijata - gdje me lijepo dočekaše, moram priznati - i sve mi lijepo pokazaše i objasniše.

Dakle, one dvije velelepne zgrade što se grade u zoni Tabačkog mosta, sa sjeverne strane - Neksanova i Nikićeva - nalaze se u zahvatu Urbanističkog projekta "Nova varoš - Blok Y" - usvojenog 2011. godine. U okviru projekta postoji i tzv. tekstualni dio - gdje piše, između ostalog, i ovo:

"Postojeći Tabaški most (pazi: TABAŠKI - ili je greška - ili ne znaju kako se zove most - op.a.) je planiran za proširenje i u namjeni kolsko-pješački kako se planirana pješačka transferzala ne bi gušila ni prekidala".

Sad je sve jasno - sve je to zbog pješaka - a ja sam, u svoj svojoj naivnosti, pomislio da je proširenje nužno kako bi korisnici budućih prostora sa sjeverne strane Tabačkog mosta mogli da pristupe garažama - i parkiraju svoje ogromne BMW X7. Malo je 9 metara širine. Da se ja pitam - odmah bi se išlo na 19 metara.

"Predlogom izvođenja novih objekata u zoni desne obale Ribnice (u zoni između parka i desne obale Ribnice - ili u zoni Tabačkog mosta - op.a.) aktivira se i revitalizuje jedna od značajnih urbanih cjelina nekadašnje Podgorice (uh, uh - urbana cjelina - nije li to za nijansu prejaka sintagma: kasapnica/ Stambeno preduzeće + pijaca = urbana cjelina - možda je primjerenije reći - istorijsko-ambijentalna cjelina - op.a.). Uvode se interesantni sadržaji centralnih funkcija npr. izložbeni prostor, specijalizovane trgovine i stanovanje visokog boniteta tipa klasičnih stambenih ili poslovnih apartmana".

Stop, stop, stop - centralne (javne) funkcije su: uprava, obrazovanje, zdravstvo, kultura, te sport i rekreacija - to mora da se zna. Trgovina, pogotovo specijalizovana trgovina, i stanovanje, pogotovo stanovanje "visokog boniteta" (kaže se da je objekat visokog boniteta - a stanovanje je visokog standarda) - nisu nužno centralne funkcije - kao što ni razne uslužne djelatnosti ne spadaju nužno u centralne funkcije. Izložbeni prostor svakako nije funkcija - to je tek namjena prostora - koji vrlo lako može da je transformiše u kafančinu, na primjer - a "poslovni apartman" je bezvezna kategorija koju su izmislili dileri nekretnina - ne postoji suštinska razlika između stambenog i poslovnog apartmana - jer niko meni ne može da zabrani da se ja u toplom domu svom (apartmanu, odnosno stanu) bavim (i) poslom - da pišem tekstove za razne novine, na primjer.

Na ovom mjestu sam mislio da batalim - što je mnogo, mnogo je - imam ja pametnijeg posla - ali sam ipak nastavio - vukla me prokleta znatiželja. Dokle ovo ide, čovječe?

"Ovako se vraća u život nekada glavna i jedina veza Stare i Nove varoši, a oblicima intervencija u cilju povezivanja sadašnjeg Trga Božane Vučinić pravcem ose mosta, sa raznolikim sadržajima i zanatskih i trgovačkih radnji u zoni ispod nivoa trga i eventualnim uklanjanjem postojećih objekata sjevernog vijenca trga formira se nova slika ukupnog ambijenta i ostvaruje vizuelni kontakt Stare i Nove varoši".

Moraću se suzdržati od komentara ovdje (da mi ne bi eksplodirala jetra od muke).

"Planira se gradnja novih objekata na mjestu nekadašnje tržnice i kasapnice (a tu li smo - op.a.), dok se prostor gradskog parka planira za revitalizaciju adekvatnim mjerama i smjernicama pejzažne arhitekture (što je u međuvremenu obavljeno - na opšte zadovoljstvo - op.a.)".

A što ćemo za mjere i smjernice koje bi bile produkt istoriografsko-morfoloških analiza - da su, kojim slučajem, sprovedene?

"Uz osovinu pješačke transferzale od hotela Crna Gora osom mosta do Trga Božane Vučinić, koja se potencira ovim planom, planiraju se dvije nove urbanističke parcele sa slobodnostojećim objektima spratnosti 2G+P+5 / 2G+P+6, namjene centralnih djelatnosti (ma što to značilo - op.a.). Planirana je i treća urbanistička parcela u istočnom dijelu zone gradnje sa slobodnostojećim objektom spratnosti S+P+2".

Rekoh li vam ja...

"Postojeći Tabaški most (opet TABAŠKI! - definitivno ne znaju kako se zove most - op.a.) ne zadovoljava propise dvosmjernog kretanja (naravno da ne zadovoljava - građen je prije 300 godina, tada su važili drugi propisi - ne bi ni Stari most u Mostaru zadovoljio propise dvosmjernog kretanja kada bi ga stavili na muke - op.a.) pa je potrebno iznaći rješenje koje neće ugroziti postojeći karakterističan izgled mosta, a koji će zadovoljiti planiranu kolsko-pješačku namjenu mosta širine 5.5 - 6 m (hoće da kažu - trenutne širine 5.5 - 6 metara - op.a.). Pri intervenciji proširenja voditi računa o postojećoj lučnoj konstrukciji mosta i predlaže se montažna čelična konstrukcija simetrično postavljena sa obje strane mosta kojom bi se nenametljivo (NENAMETLJIVO! - op.a.) proširio most do željenih gabarita. Proširenjem mosta riješio bi se problem "uskog grla" i zagušenja saobraćaja u tom dijelu. Parkiranje u objekte vrši se auto liftovima".

Reče mi podgorički urbanista (u penziji) da je honorar za UP "Nova varoš - Blok Y" bio 10.000 eura.

- Ma je li moguće?

- Previše?

- Očekivao sam da se za pare od honorara za taj posao mogao uzeti barem jedan BMW X6 - sa kožnim sjedištima, naravno - 10.000 je malo za takvu vrstu angažmana - osim u slučaju da je angažman podrazumijevao i preuzimanje dodatnih obaveza, koje se posebno naplaćuju - u što definitivno sumnjam... itd. U međuvremenu sam poslao email na adresu Via Project d.o.o. (viaproject.me) - misleći da ta firma stoji iza projekta rekonstrukcije Tabačkog mosta. Odgovoriše mi da su oni radili samo pristupne saobraćajnice - i uputiše me na... pogodite na koga su me uputili?

OK, sljedeće subote opet idemo malo do Budve, pa onda nazad na Tabački most itd.

Bonus video: