Suđenje za ubistvo Šćekića: Nestao bivši zaštićeni svjedok

Rakočević je rekao da im je iz beranske policije potvrđeno da Vlaović ima prijavljeno prebivalište u tom gradu, ali i naglasio da iz tamošnjeg CB-a sudu nijesu dostavili kompletnu informaciju
119 pregleda 1 komentar(a)
protest ispred Vlade, Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
protest ispred Vlade, Slavoljub Šćekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2014. 07:57h

Apelacioni sud tražiće od MUP-a informaciju da li se bivši zaštićeni svjedok Zoran Vlaović nalazi u Crnoj Gori, odnosno da li imaju podatke o njegovom trenutnom prebivalištu.

To je saopštio sudija Dragiša Rakočević, u nastavku suđenja optuženima za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Rakočević je rekao da im je iz beranske policije potvrđeno da Vlaović ima prijavljeno prebivalište u tom gradu, ali i naglasio da iz tamošnjeg CB-a sudu nijesu dostavili kompletnu informaciju.

“Policija iz Berana nije se izjasnila na sve što je naredbom suda traženo od njih - da li su izvšili provjeru na čitavoj teritoriji države, da li se on nalazi u Crnoj Gori, da li je dosptupan državnim organima, da li ima prijavljeno drugo prebivalište u Crnoj Gori, osim u Beranama. Za neredni glavni pretres 25. decembra, preko MUP-a Crne Gore tražiti izjašnjenje za svjedoka Vlaovića, da li se nalazi u Crnoj Gori uz posebnu provjeru drugih institucija iz susjednih država o njegovom boravištu”, kazao je sudija Rakočević.

Vlaović, zvani Bohum, kao zaštićeni svjedok ispričao je da ga je jednog dana dok je ležao na krevetu u karantinu zatvora u Spužu, mobilnim telefonom pozvala sestra koja je udata kod Šćekića. Obratio sam se sestri: “Đe si šćekićušo”.

Saša Boreta me pitao da li je u srodstvu sa ubijenim inspektorom Šćekićem, a zatim je rekao: 'Oduvali smo smrada, zavukao je nos tamo gdje mu nije bilo mjesto'”.

Pojasnio je i da mu je Boreta potvrdio da je ubistvo počinio Čila, a da mu je pomogao Vujadinović...

Okrivljeni su nedavno tražili da Vlaović dođe u sudnici i suoči se sa njima. Tvrde da laže i da je namješteni svjedok. Vrhovni sud ukinuo je osuđujuće presude za ubistvo policijskog inspektora, obrazlažući da se na glavnom pretresu nijesu smjele koristiti izjave Žarka Radulovića i Zorana Vlaovića koje su date tužiocu, jer se nije sudilo za krivična djela iz domena organizovanog kriminala.

Prije odluke Vrhovnog suda, Apelacioni je potvrdio presudu kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora. U presudi je pisalo da su Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su organizovali i podstrekli na ubistvo policajca. Milan-Čila Šćekić je, kako se navodi, ispalio rafal u svog prezimenjaka, a nedaleko od kuće inspektora, Ljubo Vujadinović ga je čekao u kolima. I oni su osuđeni na po 30 godina zatvora.

Boreta i Bigović osuđeni su i za podmetanje eksplozivnih naprava u hotelu "Splendid” u junu i julu 2005, kao i za pokušaj reketiranja suvlasnika tog hotela Žarka Radulovića. Prema navodima presude, Šćekić je istraživao napadače i podmetače eksplozivnih naprava na hotel “Splendid”, kada je otkrio da je to radio prijatelj optuženih Baranin Alan Kožar.

Nakon toga, organizovano je njegovo ubistvo.

Bonus video: