Vido Rađenović: Glava me je zaboljela od Marovićevog kredita

Rađenović je dobio 3.400,000 eura kredita, a za to je garantovao zemljom koju je prodao Arapima
213 pregleda 48 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.11.2014. 16:34h

Budvanski biznismen Vido Rađeno|vić, optužio je prezimenjaka Lazara Rađenovića, Svetozara Marovića i nekadašnje čelnike Prve banke da su mu praktično uništili život kada su mu tražili da kod banke, zarad njihovog kredita, založi zemlju koju je prethodno već prodao. On je to ispričao specijalnom tužiocu, u sklopu istrage o nezakonitoj prodaji opštinske parcele na brdu Košljun kod Budve, za koju će osim dvojice Rađenovića, uskoro pred sudom odgovarati savjetnik premijera Aleksandar Tičić i bankarka Jelica Lela Petričević. Rađenović je tada Đurđini Ivanović objašnjavao kako su ga aktuelni gradonačelnik Budve i potpredsjednik DPS-a ubjeđivali da stavi pod hipoteku zemlju na Košljunu koju je na namještenoj licitaciji kupio od države, a potom prodao Arapima. Tokom saslušanja u februaru, rekao je da ga je prezimenjak ubjeđivao da već prodatu zemlju stavi pod hipoteku kako bi pomogli Maroviću, dok mu je potpredsjednik DPS-a istovremeno pričao da će na taj način pomoći Prvoj banci. Iz tog zapisnika proizilazi da su sa kreditom od 3.400.000 eura planirali da vrate novac porodicama Dragović i Divanović, čije su pare prethodno volšebno nestale sa računa Prve banke.Pobjednik u namještenoj trci Na početku saslušanja Rađenović je detaljno ispričao kako ga je Lazar 2007. godine pozvao, naučio ga koliku cifru da ponudi na licitaciji za parcelu na Košljunu i kazao mu da će kasnije tu isti zemlju kupiti Arapi po gotovo desetostruko većoj cijeni. Prvi čovjek Budve obećao je da će završiti i kredit kod Prve banke kojim će firma Vida Rađenović “SP Luna” moći da se “nadmeće” na licitaciji.

On je pobijedio u toj namještenoj trci, sa arapskom kompanijom “Pionir investments” potpisan je kupoprodajni ugovor i oni su nedugo zatim “SP Luni” uplatili dva od ukupno 11.000.000 eura koliko im je prodata ta zemlja. Rađenović je tužiteljici rekao da se po tom pitanju kasnije ništa nije dešavalo Pionir investments nije uplatio ostatak novca, niti su tražili povraćaj 2.000.000 eura... “Pokušao sam da stupim u kontakt sa njima... Jednom sam im slao pismo, ali mi je ono vraćeno zbog nepoznate adrese. Jednom sam išao i u Podgoricu, ali tu firmu nisam našao. Sve je to tako bilo do 2011. godine”, ispričao je Rađenović.

Vido Rađenović

Biznismena je, kako je pričao, Lazar Rađenović pozvao 2011. godine. “Rekao mi je da treba da pomognemo Svetu Maroviću, tako što treba da dam tu zemlju na hipoteku za kredit kod Prve banke. Rekao sam mu da to ne mogu da uradim, jer su tu zemlju već kupili oni Arapi. On mi je rekao da se čuo sa (Muhamedom) Rašidom i da oni to nikad neće do kraja isplatiti Bilo mi je nelogično da mogu dati nešto što sam već prodao”, kazao je tada Vido Rađenović. Prema njegovim riječima, nakon toga pozvao ga je i Marović, s kim se našao u jednom lokalu u Sportskom centru. “On započinje priču kako treba da pomognemo Prvoj banci da damo zemlju na hipoteku. Glava me zaboljela kako je on to sve meni ispričao, govorio je kako će to sve biti završeno i da će se ta hipoteka brzo osloboditi... Rekao sam vidjeću, ali nisam ni na šta pristao. Poslije toga opet sam Sveta vidio... Pozvao me da dođem do njega i rekao: 'Dajte Vido, molim vas, da to završimo, neće tu biti nikakvih problema'.Nova firma, novi problemi Poslije Marovića, Vido tvrdi da ga je ponovo zvao Lazar i “tražio da to završimo da bi pomogli Svetu”: “A, meni je to bilo čudno, jer mi je Sveto govorio da treba da pomognemo Prvoj banci”... Kazao je da je konačno popustio pod pritiskom Lazara Rađenovića i Stevice Dragovića, kome je dao lična dokumenta. Dragović je tako na ime Vida Rađenovića registrovao firmu "Eudest investments”. “Nakon što sam osnovao tu firmu, zvao me je neko iz Prve banke da dođem da potpišem ugovor o kreditu. Kad sam došao, ugovor je već bio spreman. Kada sam prvi put vidio u banci Sava Živkovića i Milana Perovića, rekao sam im 'Nemojte da imam posljedice zbog ovoga'. Oni su mi rekli da je sve u redu, da se hipoteka mora staviti da bi se zatvorio neki dug, ali mi ne govore čiji dug. Potpisao sam tada ugovor o kreditu”. Dakle, Vido Rađenović je tada na ime nove firme dobio 3.400.000 eura kredita, a za to je garantovao zemljom koju je već prodao Arapima. Rekao je da je ugovor o tome potpisan kod notara u Tivtu R. J.Novac otišao porodicama Od zaključenog ugovora o kreditu, njegova firma međutim dobila je “samo” 900.000 eura koje su uplaćene, kako je rekao, fizičkim licima Dragovićima i Divanovićima. “Ja sam smatrao da je to tako u redu, jer je to i pisalo u ugovoru i trebalo je da se vrati dug Divanovićima i Dragovićima. Ja sa njima nemam nikakve veze, niti sam što njima dužan”, kazao je Vido Rađenović tužiteljici Ivanović.

Brdo Košljun iznad Budve

Njega je, kako tvrdi, opet pozvao Svetozar Marović i ponovo su se našli u Sportskom centru: “On mi je tada rekao da pitam u Prvu banku zašto su, po kreditu koji je odobren na 3.400.000, isplatili samo 900.000eura i uputio me kod Milana Perovića da idem”. Rekao je da mu je Marović zakazao satanak sa Perovićem, na kome mu je ovaj predočio da banka ne može isplatiti kompletan iznos kredita, “jer moja zemlja pod hipotekom ne vrijedi toliko”. “Predložio mi je da bi trebalo da damo neku dodatnu hipoteku. Ja sam rekao da nemam ništa što bih mogao da dodam na tu hipoteku i da ću ovo ispričati Svetu... Kad sam to prenio Svetu, on nešto nije posebno reagovao, već je govorio kako banka treba da isplati puni kredit.”Vraćaju dug mojim kreditom Vido Rađenović je kazao da je “negdje u 2013. godini” sreo u Budvu Lelu Petričević, koja mu je ispričala kako je u strašnom problemu sa Svetom oko neke zemlje u Podkošljunu i firmom “Eudest investments”... Kazao je da je bila iznenađena kada joj je rekao da je to njegova firma i da su zajedno otišli na sastanak sa Jovom Divanovićem i Borom Kostićem: “Tada sam sa Jovom Divanovićem započeo ovu priču oko toga što je njemu banka uzela pare, a sad mu ih vraćaju mojim kreditom”. On tvrdi da nije znao i da mu je namješteno što je svojom imovinom garantovao vraćanje kredita: “Na taj način, ugrozio sam ličnu imovinu i može doći u pitanje moj poslovni prostor i porodična kuća u selu Tudorovići”. “Kad sam vidio što se dešava, pošao sam kod Sveta Marovića. On mi je tada rekao da ne misli da će mi banka uzeti kuću i da se javim Lazaru. Zvao sam i Lazara. Ništa nije riješio, već mi je samo davao nekakve savjete”. Nakon svega, tvrdi da ga je prošle godine zvala Petričevićeva i tražila da joj zakažem razgovor kod Marovića. “Bio sam prisutan... Jelica je Sveta pitala da se obezbijedi dodatna hipoteka da bi se isplatile ove pare od kredita, a Sveto je počeo priču da ga pola nisam shvatio što je ispričao, pominjao je nekakve firme, nekakva čuda... Možda je Jelica nešto shvatila, ja nisam ništa. Moje je mišljenje da se Jelica toliko angažovala oko rješavanja ovog problema jer je uporno zovu ovi Divanovići”, kazao je Vido Rađenović tokom saslušanja. Vido Rađenović optužen je za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja, a Lazar Rađenović, Tičić i Petričevićeva za zlopotrebu službenog položaja. Iz tužilaštva ranije je saopšteno da je istragom utvrđeno da su Rađenović i Tičić omogućili preduzeću Vida Rađenovića “SP Luna” da pobijedi na javnoj licitaciji za kupovinu preko 27.000 kvadrata opštinske zemlje u mjestu Košljun. Svi se sada brane sa slobode, iako su prvobitno bili u pritvoru.

Lazar Rađenović

Ustavni sud ranije je ocijenio da je Tičić, protivno Ustavu, u pritvoru proveo nešto manje od dva mjeseca. U podgoričkom Višem sudu, sudiće im vijeće kojim će predsjedavati Valentina Pavličić.Novac nosili kesama iz banke, i Boro pitao jesu li stigle pare... Vido Rađenović ispričao je da se Boro Lazović prvi put u priču uključio kada ga je pozvao da pita da li je “legao” novac od prodaje zemlje Arapima... “Malo sam se začudio što Boro pita za te pare”, kazao je. Ispričao je da su potom njih dvojica zajedno otišli kod Petričevićeve u Prvu banku, raspitivali se o uplati, a ona je najavila da će to brzo biti... Nakon što su dva miliona uplaćena, vratio je kredit Prvoj banci i platio porez. Ostalo je oko 500.000 eura. Dio novca prvi put iz banke je uzeo od Petričevićeve: “Službenica je donijela novac koji je bio spakovan u bankarske štoseve, novac nisam brojao, stavili su mi ga u kesu Prve banke i ja sam pošao”. Novac je predao Lazaru, a ovaj mu je dao 50.000 eura.

Boro Lazović

Poslije toga, zvao ga je, kaže, Lazović i rekao mu da treba da podigne i ostale pare s računa. “Te pare podigao sam u filijali Prve banke u Budvi... Kad sam izašao iz banke, čuo sam se sa Borom Lazovićem. Našli smo se blizu njegove kuće... Dao sam Boru kesu s parama, čak sam siguran da je on tu kesu stavio na zadnje sjedište, jer ju je prethodno otvorio iz nje mi dao 50.000 eura”, kazao je Vido Rađenović.Kako je namještena licitacija: Lazar je sve dogovorio s bankom Vido Rađenović ispričao je i kako je organizovana namještena licitacija za prodaju zemlje na Košljunu. Tvrdi da ga je 2007. pozvao Lazar Rađenović i ponudio mu da se javi na licitaciju o prodaji opštinske zemlje u Potkošljunu. Tada mu je, kako kaže, rekao da će licitacija biti namještena i predložio koju cifru da ponudi za kvdrat te državne zemlje. Rađenović je ispričao da mu je Lazar obećao da će završiti kod Prve banke kredit za kupovinu te zemlje, a da će tu istu parcelu puno skuplje kasnije prodati “nekim Arapima"... Na licitaciji koju je vodio Aleksandar Tičić, on je ponudio dogovorenih 52 eura po kvadratu, odnosno oko L400.000 eura za to zemljište i kao najbolji ponuđač pobijedio. Poslije nekog vremena, Lazar mu je rekao da ode u Prvu banku da potpiše papire vezane za kredit. Tada je, kaže, prvi put vidio bankarku Lelu Petričević... “Banci nisam nudio, niti sam imao šta da ponudim kao obezbjeđenje kredita... Sve je išlo po dogovoru Lazara Rađenovića sa bankom”... Kada je novac od kredita legao na račun njegove firme SP Luna, dao je nalog da se sredstva prenesu Opštini Budva. Ubrzo poslije toga zvao ga je Lazar i kazao da Arapin Rašiđ hoće da kupi tu zemlju za 450 eura po kvadratu...

Bonus video: