Danas je Dan borbe protiv dijabetesa

Aktivan život, izbalansirana ishrana bogata povrćem, voćem, nemasnim mesom i mliječnim prerađevinama, može biti korisna u sprječavanju, ali i držanju dijabetesa pod kontrolom
60 pregleda 0 komentar(a)
dijabetes, insulin, Foto: Shutterstock
dijabetes, insulin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2014. 10:48h

Danas se širom svijeta obilježava Dan borbe protiv dijabetesa, a ove godine posvećen je ulozi životnih navika u držanju ove bolesti pod kontrolom.

Dan borbe protiv dijabetesa je istovremeno i rođendan Frederika Bantinga, koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi došao na ideju o regulaciji nivoa šećera u krvi, koja je i dovela do otkrića insulina 1922.

Međunarodna federacija za borbu protiv dijabetesa i Svjetska zdravstvena organizacija ustanovile su ovaj praznik 1991.

Dijabetes je neizlječivo stanje koje izaziva rast nivo šećera u krvi oboljelog. Iako spada u grupu metaboličkih oboljenja, postoje dva osnovna tipa - dijabetes tip 1 i tip2.

Visok nivo šećera u krvi izaziva učestalo mokrenje, glad i žeđ. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, bolesti srca, šloga, otkazivanja bubrega i oštećenja očiju.

Izaziva ga ili nedovoljna proizvodnja insulina u pankreasu, ili nedovoljne reakcije ćelija na proizvedeni insulin.

Insulin, hormon koji luči pankreas, pomaže tijelu da iskoristi glukozu za energiju.

Procjenjuje se da je 2013. oko 382 miliona ljudi širom svijeta bolovalo od dijabetesa, a u oko 90 odsto slučajeva riječ je o tipu dva ovog oboljenja.

Kod dijabetesa tipa 1 imuni sistem tijela napada i uništava ćelije koje proizvode insulin. To dovodi do rasta nivoa glukoze u krvi i oštećenja organa. Ovaj tip poznat je i kao insulinski zavisan tip dijabetesa i često se razvija prije 40. godine života.

Kod tipa 2, tijelo ne uspeva da proizvede dovoljno insulina, ili ćelije ne reaguju dovoljno na insulin. Povezuje se sa gojaznošću, ali se uz medikamente može uspješno držati pod kontrolom.

Aktivan život, izbalansirana ishrana bogata povrćem, voćem, nemasnim mesom i mliječnim prerađevinama, može biti korisna u sprječavanju, ali i držanju dijabetesa pod kontrolom.

Promjene životnih navika savjetuju se naročito onima koji su u visokom riziku od dijabetesa i kod kojih je nedavno dijagnostikovan tip 2.

Preporuke su da se svake nedjelje izvodi barem dva i po sata umjerene fizičke aktivnosti, izgube suvišni kilogrami i postigne zdrav indeks tjelesne mase, piše B92.

Bonus video: