Stavljena tačka na slučaj Moldavke: S.Č. osuđena na godinu zatvora

S.Č. se sudilo u odsustvu, jer je brzo nakon optužbi napustila Crnu Goru. S obzirom na novu presudu, policijski organi moraće da raspišu potjernicu za njom
261 pregleda 0 komentar(a)
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
vIŠI SUD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2014. 09:15h

Moldavka S.Č. pravosnažno je osuđena na godinu zatvora zbog davanja lažnog iskaza, u postupku koji su pokrenuli advokat Zoran Piperović i Ekrem Jasavić.

Viši sud tako je preinačio presudu Osnovnog suda, kojom je Moldavka osuđena na uslovnu kaznu. Prvostepenu presudu izrekao je sudija Goran Đuković.

Viši sud ocijenio je da visina dosuđene kazne nije srazmjerna učinjenom krivičnom djelu. S.Č. se sudilo u odsustvu, jer je brzo nakon optužbi napustila Crnu Goru. S obzirom na novu presudu, policijski organi moraće da raspišu potjernicu za njom.

Đuković je u presudi naveo da je dokazano da Moldavka nije govorila istinu kada je Piperovića i Jasavića označila kao organizatore prisiljavanja na prostituciju:

"Nesumnjivo je utvrđeno da je Moldavka s direktnim umišljajem dala lažni iskaz".

Dodaje se da motiv nije utvrđen - što nije ni bila dužnost suda, ali se mogao naslutiti iz njene tvrdnje da je ispred zgrade Skupštine došlo nekoliko automobila, kojim je ona odvezena na Sveti Stefan, gdje je navodno seksualno zlostavljana.

U jednom od vozila, rekla je tada, bio je i visoki funkcioner čije ime takođe nije navela.

Sudija je objasnio da je iz ugovora koji su sklopili "Vojvodina koncert" i lokal "Oskar", utvrđeno da se Vojvodina obavezala da S.Č. uputi na rad u “Oskar”.

"Nije došla iz Bosne i Hercegovine u Piperovićevom automobilu, kao što je navela. Došla je da radi kao plesačica, čime se bavila i u Novom Sadu. Njen prelaz, kao ni automobila advokata, nije evidentiran prema BiH ni Republici Srpskoj u spornom periodu", piše u presudi.

Đukoviću je dodijeljen predmet, nakon što je Viši sud dva puta ukidao oslobađajuću presudu sutkinje Nade Rabrenović. Po pravilu, sudski proces mora biti dodijeljen u rad drugom sudiji, ukoliko dva puta dođe do ukidanja presude.

S.Č. je svjedočila 2002. o tome kako je krajem 90-ih došla na područje bivše Jugoslavije da radi kao konobarica, kada je prisiljavana na seksualni odnos sa više zvaničnika i političara.

Kao organizatore prisiljavanja na prostituciju označila je Piperovića, Irfana Kurpejovića, Jasavića i Bajrama Orahovca.

Bonus video: