Hot: Nisam bježao, nije me policija ni tražila

Hot je, prema optužnici, od 2004. do 2008. godine u platni promet Crne Gore stavio prljavi novac u iznosu od 719.819 eura
351 pregleda 7 komentar(a)
Velija Hot, Foto: Jadranka Ćetković
Velija Hot, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.11.2014. 11:20h

Rožajac Velija Hot uhapšen je juče i određen mu je pritvor, zbog optužbe da je oprao blizu 800.000 eura stečenih kriminalom. Za njim je već godinu raspisana međunardona potjernica, a on se juče pojavio na glavnom pretresu koji se protiv njega vodi u bjelopoljskom Višem sudu.

Iz pritvora će, odlukom suda, izaći kada uplati 50.000 eura jemstva. Hot je kazao da nije kriv za djelo koje mu se stavlja na tetet i da je sav novac pozajmio od rođaka i prijatelja.

Objašanjvajući razloge nedolaska na suđenje, rekao je da je bio bolestan i da mu je u Albaniji operisana štitna žlijezda. Liječen je, tvrdi, i od psihičkih smetnji.

„Nijedan poziv nije stizao na moju adresu u Rožajama, a dok sam bio u bolnici u Tirani, čuo sam od porodice za postupak pred Višim sudom... Nisam se krio, niti me je tražila policija”, kazao je Hot.

Na pitanje kako je putovao kada su mu oduzeti lična karta i dva pasoša (crnogorski i bosanski), Hot je rekao da posjeduje bosansku ličnu kartu.

"Da mi je raniji branilac Mušo Kalač rekao da moram da se odazovem sudu, ja bih to uradio“, kazao je Hot.

Hot tvrdi da za sve pozajmice ima potpisane ugovore. Rožajac je, prema optužnici, od 2004. do 2008. godine u platni promet Crne Gore stavio prljavi novac u iznosu od 719.819 eura.

"Hot je prikrivajući porijeklo novca od prodaje droge, za koji je oglašen krivim u Sloveniji, stavio u platni promet Crne Gore tako što je kupovao stambeno-poslovne prostore, zemljišta Zemljoradničke zadruge, ulagao u izgradnju benzinske pumpe”, piše u optužnici.

Hot se, među braćom Šarić, Veselinom Vukotićem i još 30-ak crnogorskih državljana, još od 2007. godine nalazi i evidenciji policije o bezbjednosno-interesantnim osobama, koje su pobjegle u Zapadnu Evropu da bi izbjegle zatvor ili likvidaciju. Suđenje se nastavlja 21. novembra.

Bonus video: