MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA

Janketić: Glumci igraju da bi bili voljeni

Janketić je nagrađen za ukupan doprinos umjetnosti glume odlukom žirija XI Festivala glumca
132 pregleda 0 komentar(a)
Mihailo Janketić
Mihailo Janketić
Ažurirano: 28.03.2019. 14:27h

Glumcu Mihailu Miši Janketiću uručena je u Nikšiću specijalna nagrada za ukupan doprinos umjetnosti glume koju je Janketić dobio odlukom žirija XI Međunarodnog festivala glumca.

Janketić se na ovogodišnjem festivalu predstavio ulogom Fjodora u predstavi “Karamazovi/ Sablasni eros” beogradskog pozorišta “Slavija”. 

“Janketić je dao veliki doprinos crnogorskom, jugoslovenskom i evropskom pozorišu i želim mu da i u narednim godinama odigra puno predstava i da bar jednom godišnje posjeti Nikšić”, kazao potpredsjednik opštine Nikšić Milorad Jovanović, koji je pozantom glumcu uručio priznanje kao i sliku poznatog crnogorskog umjetnika Mikija Radulovića.

Janketić se zahvalio na nagradi i kazao da mu je dobijeno priznanje najmilije jer je posljednje koje je dobio. 

"Takav mi je osjećaj i sa ulogama. Uvijek mi je najdraža ona posljednja koju igram. Malo glumci vole da koketiraju sa tim nagradama, naročito oni koji ih nemaju pa kažu nije im do toga stalo. Jeste i te kako im je stalo, i te kako mi igramo za nagrade, igramo da budemo voljeni, da se dopadnemo, da nas vole ljudi i publika. To je naš život i mi smo se tome posvetili”, kazao je Janketić.

Prema njegovim riječima crnogorska publika je posebna jer genetski voli pozorište, a Crnogorci su epski narod koji umije i voli da priča, ali isto tako i da sluša. 

“Je li to naracija, pjesma jesu li gusle nije bitno, ali imamo tu naviku. Takve publike, a prošao sam cijeli svijet, osim Australije, nigdje nijesam sretao, takvu publiku koja prepoznaje i genetski voli pozorište i ide u pozorište”, kazao je Janketić koji je sa predstavom “Karamazovi” proteklih dana gostovao u nekoliko crnogorskih gradova.

“Ova moja mladež je oduševljena prijemom publike, domaćina, prosto su zapanjeni jer to je teško bilo gdje sresti, dobiti. Tako da ja ne govorim o nekoj svojoj tezi nego o teoriji da je crnogorska publika najbolja pozorisna publika”, kazao je Janketić.

Priznao je i da ima jednu želju koja će mu, boji se, ostati neispunjena. 

“Nijesam ispunio jednu moju najveću želju - da živim na svom imanju u mojim brdima, da gajim ovce i pčele. Za to više nema vremena, tako da će to ostati moja neodigrana uloga”, kazao je Janketić.