Šokirani smo, zar to da napravi

Tragedija na Cetinju otkrivena je u ponedjeljak oko 14.50 časova kada je policija pronašla tijela u prigradskom naselju Jabuka - Gnjijevi do. Beba je pronađena pored kamena, nedaleko od tijela oca, koji se ubio vješanjem
231 pregleda 30 komentar(a)
Dragan Ješovnik, Foto: Privatna arhiva
Dragan Ješovnik, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.11.2014. 07:01h

Dan nakon teške porodične tragedije na Cetinju njegovi prijatelji, ali i sugrađani bili su šokirani viješću da je D.J. (55) ugušio svoju jednogodišnju kćerku, a potom presudio sebi.

Prijatelji D. J., koji su se sa njim družili na brojnim planinarskim pohodima, ali i mimo toga, tvrdili su da ništa nije slutilo na takvu tragediju.

D. J. je imao brak iza sebe u kojem ima troje djece, koja žive na sjeveru Crne Gore.

Prije četiri godine razveo se i u Podgorici počeo novi život.

Sa Cetinjankom S.S.J. vjenčao se prije nešto više od dvije godine. Iz te ljubavi rođena je i beba, čije je beživotno tijelo pored očevog, pronađeno u ponedjeljak popodne u mjestu Jabuka, nadomak Cetinja.

Problemi u naizgled idiličnom braku počeli su u posljednje vrijeme, a desetak dana prije tragedije D. J. i njegova supruga su odlučili da više ne žive zajedno...

Visokogorac Milan Radović kazao je “Vijestima” da D.J. poznaje oko pet godina, da mu je on pričao dosta o svom životu, problemima u prvom braku, načinu na koji ih je riješio... Rekao je i da su u planini jednom bili u teškoj situaciji.

“Na Alpima smo imali teško iskustvo - na visini od preko 4.000 metara krenula je oluja i jedva smo preživjeli. Tada sam vidio da ima jak karakter.. Nakon tih situacija, kada smo bili na ivici života i smrti, pričali smo koliko to znači ljudima da prevaziđu svakodnevne probleme. Bio je borac. Zato mi je još čudnije da je on ovo napravio”

“Poznavajući način na koji je prevazišao neke životne probleme, frapiran sam da je on to napravio. Uspješno se bavio biznisom, bio materijalno obezbijeđen, trebalo je uskoro da se usele u kuću koju je zidao u Podgorici. Planinario je i bio sportski tip. Hvalio mi se kako uživa u novom braku, ali i kako je presrećan nakon rođenja kćerke. Krajem avgusta su djevojčicu krstili u cetinjskom manastiru. Imao je brojne porodične i sportske planove”, ispričao je Radović.

Planinar je naveo da su i članovi porodice D.J., koji žive u Sloveniji, preksinoć zvali i pitali da li je moguće da je on napravio takvu nesreću.

“Na Alpima smo imali teško iskustvo - na visini od preko 4.000 metara krenula je oluja i jedva smo preživjeli. Tada sam vidio da ima jak karakter.. Nakon tih situacija, kada smo bili na ivici života i smrti, pričali smo koliko to znači ljudima da prevaziđu svakodnevne probleme. Bio je borac. Zato mi je još čudnije da je on ovo napravio”, rekao je Radović.

Tragedija na Cetinju otkrivena je u ponedjeljak oko 14.50 časova kada je policija pronašla tijela u prigradskom naselju Jabuka - Gnjijevi do. Beba je pronađena pored kamena, nedaleko od tijela oca, koji se ubio vješanjem.

“Vijestima” je u policiji rečeno da su tragediji prethodili poremećeni porodični odnosi između D. J. i njegove supruge.

"Uspješno se bavio biznisom, bio materijalno obezbijeđen, trebalo je uskoro da se usele u kuću koju je zidao u Podgorici. Planinario je i bio sportski tip. Hvalio mi se kako uživa u novom braku, ali i kako je presrećan nakon rođenja kćerke. Krajem avgusta su djevojčicu krstili u cetinjskom manastiru"

Navodno, on je u nedjelju popodne pozvao svoju suprugu i tražio da uzme kćerku, ali dijete nije vratio majci u dogovoreno vrijeme.

Majka je, prema podacima policije, pokušala da pronađe kćerku ali kada je dobila poruku od supruga da dijete i njega više neće vidjeti, shvatila je da se sprema tragedija.

Ona je odmah alarmirala policiju, koja je narednog dana pronašla beživotna tijela oca i kćerke.

Kriminolog: Težak zločin počinjen iz očaja

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je “Vijestima” da je D. J. monstruoznim činom poslao poruku drugim članovima porodice.

“Iako je nazahvalno davati konačnu ocjenu, moglo bi se reći da je počinilac kroz ovaj zločin htio poslati određenu poruku, vjerovatno drugim članovima porodice, brutalno ih kažnjavajući na ovaj način”, rekao je Rakočević. On smatra da ova tragedija može biti rezultat situacione odluke.

“Pojedini počinioci vrše ubistva člana porodice kao plod situacionih činilaca najčešće u stanju razdraženosti, uzbuđenja, ljutnje, razjarenosti i gnjeva”, rekao je Rakočević. Kriminolog pretpostavlja da se ovaj zločin dogodio iz očaja...

“Iako je nazahvalno davati konačnu ocjenu, moglo bi se reći da je počinilac kroz ovaj zločin htio poslati određenu poruku, vjerovatno drugim članovima porodice, brutalno ih kažnjavajući na ovaj način”

“Veliki broj osoba uspješno se nosi sa problemima i pritiscima. Ključni faktor od kojeg zavisi hoće li neko sebi ili drugom oduzeti život jest način na koji reaguje na pritiske”, kazao je Rakočević.

On je dodao da ubistva člana porodice spadaju u najteže zločine protiv života.

“Poremećeni porodični odnosi najčešći su uzrok ovih teških krivičnih djela. U najvećem broju slučajeva tragediji prethodi brutalno nasilje”, zaključio je Rakočević.

Preliminarni nalaz obdukcije pokazao da je beba ugušena

Preliminarni obdukcioni nalaz tijela ubijene jednogodišnje djevojčice sa Cetinja pokazao je da je smrt nastala ugušenjem.

Nalaz obducenta je proslijeđen tužiteljki Maji Jovanović, koja postupa u slučaju porodične tragedije na Cetinju.

Tijelo bebe juče od 12 od 16 časova bilo je izloženo u kapeli na novom groblju na Cetinju, gdje će i danas do 13 časova porodica primati saučešće. Djevojčica će biti sahranjena u Dobrskom selu ili Dobrskoj župi.

Bonus video: