Večeras otvaranje Likovnog salona na Cetinju: Srećni suživot različitih poetika

Osnovan 1965. godine, Crnogorski likovni salon “Trinaesti novembar“ pripada najznačajnijim i najdugovječnijim manifestacijama u Crnoj Gori iz sfere likovne umjetnosti
98 pregleda 0 komentar(a)
Adin Rastoder, Foto: Cdm.me
Adin Rastoder, Foto: Cdm.me
Ažurirano: 12.11.2014. 07:22h

Crnogorski likovni salon “Trinaesti novembar”, koji tradicionalno u susret Danu grada, organizuje Prijestonica i Ministarstvo kulture, biće otvoren večeras u 19 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Selektor ovogodišnjeg salona, 36. po redu, je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, a likovna publika biće u prilici da pogleda radove 22 umjetnika iz Crne Gore: Bojane Bogavac, Nikole Radovića, Siniše Radulovića, Tijane Gordić, Adina Rastodera, Boža Šekularca, Ilije Nikčevića, Vladimira Đuranovića, Zorana Živkovića, Predraga Milačića, Nade Kažić, Ivanke Vane Prelević, Nikole Simanića, Sonje Đuranović, Marije Kapisode, Olivije Ivanović, Vlatke Vujošević, Ivana Šukovića, Ivane Stanić Andrić, Jakše Ćalasana, Nikoline Zuber i Darka Đurovića.

Žiri, koji čine Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i kustos u Narodnog muzeja Crne Gore - predsjednica, i istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Petrica Duletić dodijeliće tri ravnopravne nagrade i gran pri najboljim ostvarenjima.

Osnovan 1965. godine, Crnogorski likovni salon “Trinaesti novembar“ pripada najznačajnijim i najdugovječnijim manifestacijama u Crnoj Gori iz sfere likovne umjetnosti. Na njemu su izlagala i izlažu brojna poznata imena sa domaće, a svojevremeno i jugoslovenske umjetničke scene. Već tradicionalno, Salon je dio zvaničnog programa proslave 13. novembra - Dana Prijestonice Cetinje.

“Izbor radova za ovogodišnji, XXXVI likovni salon '13. novembar' višestruko je zanimljiv i značajan, ne samo kao pokušaj da se predstavi dio aktuelne likovne situacije, već i kao prilog potrebne kulturne komunikacije. Više decenija postojanja ove manifestacije svjedoči o vitalnosti ideje, njenoj promotivnoj ulozi za likovne umjetnike, kulturnom značaju i estetskoj opravdanosti. Organizatori dosljedno njeguju i razvijaju ideju da se polako uspostavi ravnoteža između vladajućih umjetničkih paradigmi i ličnog senzibiliteta svakog umjetnika ponaosob. Predstavljena likovna ostvarenja su svojom brojnošću, raznolikošću i kvalitetom posvjedočila srećni i plodni suživot raznolikih poetika, likovnih disciplina i multimedijalnih dostignuća. Na izložbi su zastupljeni autori u širem generacijskom rasponu, žanrovski i poetski bitno razuđeni, ali je svima zajedničko što su iskoračili u rizično polje umjetničkog istraživanja, čime mogu da provjere sami sebe i suštinu umjetničkog iskaza. Otud i višemedijski karakter izložbe - zastupljeni su grafika, digital print, prostorna instalacija, objekat, skulptura ... do crteža i klasičnog ulja na platnu”, kazala je seletrorka ovogodišnjeg salona, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić, ističući da poseban značaj za ovogodišnju likovnu smotru ima ima pojavljivanje novih stvaralaca, sa novim idejama među onima koji već duže traju i opstaju.

Salon, koji će u Galeriji crnogorske umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” likovna publika biti u prilici dapogleda do prvog decembra, otvoriće gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Bonus video: