PEDESETAK IMENA

Ko su najtraženiji Crnogorci na Interpolovoj listi?

Milošević i Nikčević su u odsustvu osuđeni na dugogodišnje robije, zbog optužbi da su bili plaćeni da likvidiraju Đokića
1047 pregleda 22 komentar(a)
Vladan Nikčević
Vladan Nikčević
28.03.2019. 14:25h

Tri godine Interpol je tragao za Rožajcem Safetom Sajom Kalićem (45), čije ime i fotografija su bili objavljeni među Crnogorcima na javnom dijelu sajta te policijske organizacije.

Nakon što je Kalić uhapšen u Beču, na listi Interpola među najtraženijim Crnogorcima sada su Nikšićani Slavko Milošević (33) i Vladan Nikčević (34), koje švedska policija optužuje da su 2003. ubili Podgoričanina Ratka Đokića.

Milošević i Nikčević su u odsustvu osuđeni na dugogodišnje robije, zbog optužbi da su bili plaćeni da likvidiraju Đokića.

Njihova imena, kako su prije dvije godine objavili švedski mediji, nalaze se na top 10 listi najtraženijih kriminalaca u toj državi, i za njima se traga širom svijeta.

Tamošnja policija Nikčevića i Miloševića označava “pucačima”, pa su još 2005. za njima raspisali međunarodnu Interpolovu potjernicu.

Na potjernicama se nalaze imena još 50-ak Crnogoraca, koje naša ali i druge države članice Interpola traže preko tog policijskog kanala. Na potjernicama su saradnici uhapšenog Pljevljaka Darka Šarića njegova desna ruka Goran Soković i Bjelopoljac Dejan Šekularac. Njih dvojicu srpska policija označila je kao visokokotirane u Šarićevoj kriminalnoj organizaciji.

Milošević

Soković i Šekularac nekoliko mjeseci nakon pokretanja međunarodne operacije "Balkanski ratnik", u oktobru 2009. godine boravili su u Crnoj Gori.

U februaru 2010. godine pompezno su uhapšeni, ali i pušteni iz pritvora posle nekoliko sati, nakon čega im se gubi trag. Na sajtu Interpola je i potjernica za Baraninom Goranom Milašinovićem (33), kojeg kiparska policija traži zbog pljačke juvelirnice.

Milašinović je označen kao član kriminalne bande "Pink Panter".

“Vijesti" su ranije pisale da se Baranin, zajedno sa Radovanom Jelušićem (39) koji je početkom 2011. godine uhapšen u Rimu, dovodi u vezu i s razbojništvom u Španiji, koje je rasvijetljeno vještačenjem uzoraka u danilovgradskom Forenzičkom centru.

Milašinović

Crna Gora traži drugog “Pink Pantera” Rifata Hadžiahmetovića (46) zbog falsifikovanja dokumenata. On je prije četiri godine uhapšen u Španiji, a potom izručen Japanu, gdje je osuđen na deset godina robije zbog pljačke zlatare 2007. godine u Tokiju.

Osim njega na sajtu se nalaze potrage za Rožajcem Mersadom Ličinom (46), koji se dovodi u vezu sa švercom droge, trgovinom ljudima i falsifikovanjem dokumenata...

Na crvenim potjernicama su i Nikšićani Vuko Nikolić (34), kojeg Hrvatska traži zbog krivičnih djela u vezi sa drogama, Beranac Miloš Šćekić (35) se traži zbog trgovine drogom i šverca oružja u Sloveniji. Baranin Zoran Bošković (34) na potjernici je zbog ekspolozivnih materija, Nikšićanin Božidar Samardžić zbog pokušaja ubistva, a Beranca Rada Bubanju (49) Slovenija traži zbog poslova sa drogom.

Među Crnogorcima na Interpolovim potjernicama nalazi se i ime jedne žene Mirzeta Miklošić (42), koju Slovenija traži zbog trgovine ljudima.

Za Isadom Muhovićem i Vilsonom Ostojićem iz Pljevalja, Podgoričaninom Sašom Milićem (42) i Baraninom Sašom Ljubenovim (41), traga se zbog pokušaja ubistva ili ubistava.

Interpol još traga za preminulim Smajom Tuljom

Međunarodna potjernica • NCB Interpol Podgorica, koja je bila raspisana za uhapšenim Rožajcem Safetom Kalićem (45) još se nalazi u javnom dijelu sajta te organizacije. Da se imena i potrage loše ažururaju najbolje pokazuje podatak da se među Crnogorcima za kojima se traga još nalazi ime Plavljanina Smaja Đurlića Tulje, kojeg je SAD 2007. tražila zbog ubistva nevjenčane supruge Meri Bit. “Kasapin iz Bronksa”, kako su tamošnji mediji nazivali Tulju, osuđen je u Crnoj Gori na 12 godina robije, ali je preminuo u ferbuaru 2012. godine.

Na sajtu se traži i Predrag Jovović (47), koji je bio u bjekstvu više od 18 godina zbog ubistva počinjenog 1995. godine. Jovović je uhapšen u Atini, a u Podgorici je osuđen na 13 godina zbog ubistva Dragana Kadića. Među onima koji su još na potjernici, iako su već u zatvoru nalazi se i Zoran Kostić sa Cetinja, koji je uhapšen u Francuskoj pod sumnjom da je pripadnik grupe „Pink Panter”

Na sajtu je i ime Pljevljaka Jovice Zindovića, da ga traži Hrvatska zbog falsifikovanja dokumenata.

Zindović je osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, zbog ubistva sugrađanina Luke Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Danska traži trojicu Beranaca: Simovića, Jevrića i Stijovića

Danska policija putem Interpola godinama traži podatke o Berancima Siniši Jevriću (41), Vladanu Simonoviću (33) i Ljubomiru Stijoviću (47), koji se nalaze na crvenim potjernicama, a koje su objavljene i na oficijelnom sajtu te organizacije.

Dansko ministarstvo pravde raspisalo je potjernice za Berancima, zbog sumnje da su se bavili krijumčarenjem kokaina. Ipak, oni su u Crnoj Gori potpuno zaštićeni jer Crna Gora nema sporazum o uzajamnom izručenju sopstvenih državljana sa Danskom.

Sve što dansko pravosuđe u ovom trenutku može da uradi je da traži podatke o Jevriću, Simonoviću i Stijoviću, a navodno, to godinama i čine.