Najbolje uloge odigrali Nikolina Jelisavac, Ljubiša Savanović i Ana Vučković

345 pregleda 0 komentar(a)
Festival glumca u Nikšiću 2014: Dodjela nagrada, Foto: Svetlana Mandić
Festival glumca u Nikšiću 2014: Dodjela nagrada, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.11.2014. 13:27h

Znaš li šta radi glumac poslije svake svoje predstave? Ma koliko njegov uspjeh bio blistav, neosporan, ma koliko silne aplauze i ovacije požnjeo, on se iskrada iz garderobe i počinje da se šunja holom, da cunja bifeom, da se smuca ulicom ispred pozorišta, sve u potrazi za bilo kakvom sumnjom u svoje djeo, zapisao je Ričard Metison u svom najpoznatijem romanu “Ja sam legenda”.

Glumci koji su učestvovali na XI Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću nijesu morali da tragaju za bilo kakvom sumnjom u svoje djelo. Aplauzi i ovacije publike na prepunoj “Sceni 213” pokazali su da organizatori nijesu bez razloga festival posvetili upravo onima koji “nose” pozorište - glumcima. Nažalost, nagrade nijesu mogli da dobiju svi već samo, po ocjeni žirija (Branimir Popović, Kristina Stevović i Igor Bojović), najbolji od najboljih. Iako su Nikolini Jelisavac i Ljubiši Savanoviću, glumcima banjalučkog Narodnog pozorišta Republike Srpske pripale nimalo jednostavne i lake uloge u predstavi “Krivica” oni su ih maestralno odigrali i prema ocjeni žirija, a sudeći po aplauzu, i publike zaslužili da dobiju grand pri za najbolju mušku i žensku ulogu. Rame uz rame sa Nikolinom Jelisavac bila je i mlada glumica Ana Vučković, koja je u predstavi “Nobelovci” Nikšićkog pozorišta i “Zahumlja” odigrala ulogu Koke Mijčić, pa je i njoj pripao grand pri za najbolju žensku ulogu.

“Srećna sam da sam tu, da se bavim pozorištem i to je ono najbitnije, a ovo nekako ide usput“, kazala je Vučković nakon uručenja nagrade.

Grand pri za partnerski odnos na sceni dobili su Dubravka Drakić i Mladen Nelević koji su predstavom “Slasti slave“ Gradskog pozorišta iz Podgorice i otvorili ovogodišnji festival. Istu nagradu, na istom festivalu, Nelević je dobio i 2007. zajedno sa kolegom Mirkom Vlahovićem za uloge u predstavi “Siroti mali hrčki“.

Nagrade za najbolje epizodne uloge dobili su Daniela Ivanoska za ulogu u predstavi “Bure baruta“, prilepskog Centra za kulturu i Teatra “Vojdan Černodrinski“, i Emir Ćatović za ulogu Mata Mijčića u “Nobelovcima“.

Specijalnu nagradu za ukupan doprinos umjetnosti glume dobio je Mihailo Janketić koji je u predstavi “Karamazovi/Sablasni eros“, beogradskog pozorišta “Slavija“, igrao lik Fjodora.

“Nikšić je proteklih šest dana bio centar pozorišnog života ne samo Crne Gore nego i regiona. Imali smo priliku da vidimo šest sjajnih predstava i da uživamo u umjetnosti glumaca koji su pokazali nešto nevjerovatno“, kazao je, zatvarajući festival, Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine Nikšić i predsjednik Savjeta festivala.

Ovogodišnji festival, koji je u dramaturškom smislu bio priča o porodičnim odnosima, na svojim plećima iznijeli su, i to više nego uspješno, zaposleni u Nikšićkom pozorištu i “Zahumlju“. Pokrovitelji su im bili Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Bonus video: