Osobe koje šapuću su najnoviji hit na internetu

0 komentar(a)
ASMR, Foto: Screenshot (YouTube)
ASMR, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.11.2014. 09:31h

Moderni život sa sobom donosi sve više stresova, pa potraga za načinima opuštanja nikad nije bila veća. Kako pronaći mir u online eri? Odgovor bi mogao biti u gledanju videa ljudi koji šapću.

A to šaptanje povezano je s "Autonomous Sensory Meridian Response" (ASMR), fenomenom koji se opisuje kao najnovija YouTube moda, piše Dnevnik.hr.

O ASMR se na webu raspravlja od 2008. godine, otkad je mijenjao i ime. Dženifer Alen definiše ga kao "fizičku senzaciju koju karakterišu ugodni trnci koji obično počinju u glavi i tjemenu, a često se kreću niz kičmu i kroz udove". Opisala je to i kao davanje orgazma mozgu.

Niko u stvari ne zna što uzrokuje senzaciju, ali postoje određene prakse koje stimulišu reakciju. A čini se da je šaptanje najčešći okidač. Postoji cijeli pokret šaptača koji, među ostalim, videe objavljuju na YouTubeu i koji imaju milione pregleda.

Oni koji praktikuju ASMR kažu da može pomoći kod svega, od svakodnevnih problema kao što su poteškoće sa spavanjem do ozbiljnijih problema kao što je depresija.

Dokaza za ASMR, a posebno njegove terapijeske prednosti, nema.

Bonus video: