Nakon tri dana potrage, monah pronađen živ i zdrav

204 pregleda 17 komentar(a)
manastir na Paštrovačkoj planini, Foto: Vuk Lajović
manastir na Paštrovačkoj planini, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.11.2014. 08:10h

Monah Agaton iz manastira Sveti Spiridon na Paštrovskoj planini, iznad Svetog Stefana pronađen je juče, u mjestu Ograđenica, nakon što se tri dana o njemu ništa nije znalo.

On je živ i zdrav doveden u manastir iz kojeg je otišao navodno zbog nesporazuma oko čuvanja koza.

Monahinje tog manastira preksinoć su policiji prijavile Agatonov nestanak, objašnjavajući da ga dva dana niko nije vidio.

Bojazan monahinja da se Agatonu nešto dogodilo digla je na noge gotovo kompletan sastav budvanske policije i Službu zaštite i spasavanja (SZS) iz tog grada.

Oni su odmah počeli potragu za Agatonom, a jedini trag koji su imali bila je informacija da je posljednji put viđen pored manastira. Tada je uspio da vrati manastirske koze, koje su se zagubile po planini, ali mu je taj posao dosadio, pa je navodno u ljutnji pošao iz manastira.

Akciju spasavanja preksinoć su prekinuli mrak i jaka kiša. Nastavljena je juče kada su 12 spasilaca, osam budvanskih policajaca i tri mještanina od rane zore krenuli su da “češljaju” nepristupačnu planinu. U potragu se uključila i monahinja, koja je posljednja vidjela Agatona.

Nakon šest sati potrage, kada su htjeli da odustanu, javljeno im je da je monah viđen.

"Porodica Mijač, koja ima kuću u mjestu Ograđenica juče ujutru je primila monaha koji se pojavio na njihova vrata. Jedan od članova porodice došao je do nas da nam javi da je Agaton kod njih. Pošli smo do njihove kuće i uvjerili se da je živ i zdrav. Predložili smo mu da ga odvedemo do Doma zdravlja, ali je odbio”, kazao je “Vijestima” načelnik budvanske SZS Zdravko Šljukić. Šljukić je dodao da su Agatona nakon toga odvezli u manastir.

Bonus video: