Anand i Karlsen remijem u Sočiju otvorili duel

Meč za titulu svjetskog šahovskog prvaka Anand i Karlsen su počeli remijem u Sočiju
86 pregleda 0 komentar(a)
Magnus Karlsen, Foto: FIDE
Magnus Karlsen, Foto: FIDE
Ažurirano: 08.11.2014. 18:43h

Borba za titulu svjetskog šahovskog prvaka počela je remijem u Sočiju između šampiona Norvežanina Magnusa Karlsena (2.863) i Indijca Višvanatana Ananda (2.792). Odlukom jučerašnjeg žrijeba prvi je bijele figure imao indijski velemajstor, ali mu šampion nije dozvolio da povede duel, koji će se igrati dok jedan od kandidata prvi ne postigne 6,5 poena ili više iz 12 partija. U slučaju da ne bude razlike igraće se taj-brejk.

U svijetu šaha svi se nadaju da 23 - godišnji Karlsen neće kao prošle godine u Čenaju pobijediti 44-godišnjeg Ananada bez izgubljene partije, 6,5:3,5 u tek deset odigranih mečeva.

Karlsen, kojeg zbog atraktivnosti i sjajne igre u svijetu šaha zovu Šahovski Mocart, je favorit u duelu i u anketama vodeći šahisti današnjice smatraju da će duel okončati rezultatom 6,5:4,5. Sa druge strane Anandu se nijesu davale velike šanse da se bori za svjetsku titulu (ima šesti FIDE rejting), ali je Indijac sjajnim igrama pobijedio na turniru pretendenata i pokazao da najbolje godine i igre nijesu iza njega.

Meč je u Sočiju otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, jer je Rusija preuzela organizaciju nakon što je Norveška odustala zbog visoke cijene organizacije najvećeg šahovskog duela.

Bonus video: