“Monitor” nije ukaljao ugled Kolarević tekstovima o aferi Telekom

Sudija je naveo da sloboda izražavanja u konkre tnom slučaju ima prednost u odnosu na zaštitu ugleda tužilje
327 pregleda 3 komentar(a)
Ana Kolarević, Foto: Savo Prelević
Ana Kolarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2014. 18:11h

Nedjeljnik “Monitor” nije ukaljao ugled advokatice Ane Kolarević tekstovima o aferi Telekom. To je odluka sudije Veljka Radovanovića u ponovljenom postupku po tužbi sestre premijera Mila Đukanovića.

Obrazlažući odluku, sudija je naveo da sloboda izražavanja u konkretnom slučaju ima prednost u odnosu na zaštitu ugleda tužilje, kao i da Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima obuhvata i slobodu objavljivanja fotografija.

"Činjenica da protiv tužilje nije vođen, niti pokretan postupak zbog navodnog primanja mita prilikom privatizacije Telekoma, nije od uticaja na drugačije odlučivanje suda, s obzirom na to da je tuženi sadržinu svojih tekstova prije svega bazirao na sadržini tužbe Komisije za hartije od vrijednosti SAD, koja je zvanični organ SAD", piše u obrazloženju.

Dodaje se i da novinari nijesu imali obavezu da dodatno provjeravaju navode iz te tužbe, s obzirom da se radi o zvaničnom dokumentu jednog državnog organa SAD-a.

"Posebno imajući u vidu da vijest nije trajna roba i da svako, čak i malo kašnjenje joj može oduzeti svu vrijednost i interes javnosti za nju".

Kolarevićeva će, ukoliko presuda postane pravosnažna, morati da plati 1.375 eura sudskih troškova.

Viši sud u Bijelom Polju ranije je ukinuo prvostepenu presudu istog sudije, kojom je takođe odbijen tužbeni zahtjev Kolarevićeve.

Ona je odvojenim tužbama tužila izdavače "Vijesti", “Dana” i “Monitora” zbog serije tekstova u kojima se povezuje s aferom Telekom i tražila odštetu od po 100.000 eura.

U tim tekstovima citiraju se izvještaji američkih istražnih organa - da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma CG podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, kao i da je među njima "advokatica, sestra tada najvišeg vladinog funkcionera".

Jedino je sudija Miodrag Pešić, presudio da su "Vijesti" pisanjem o istim temama povrijedile ugled Kolarevićeve i dosudio 5.000 eura naknade štete.

Bonus video: