BOMBAŠKI NAPAD NA "VIJESTI"

Vještak hemijske struke: Tragovi sa eksplozije vode do optuženih

"Tražili smo kompletnu lepezu eksploziva, ali smo našli samo TNT, nikakve druge primjese”
5 komentar(a)
napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
napad na Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.11.2014. 14:58h

Tragovi eksploziva pronađeni na stvarima Marka Šofranca i Nemanje Vukmirovića, istog su hemijskog sastava kao i oni pronađeni ispred redakcije “Vijesti” nakon bombaškog napada.

To je saopštio vještak hemijske struke Nikola Božović, u nastavku suđenja Šofrancu i Vukmiroviću optuženima da su 26. decembra postavili 300-400 grama TNT-a ispod prozora glavnog i odgovornog urednika “Vijesti” Mihaila Jovovića.

U optužnici piše da je Vukmirović postavio eksploziv, dok mu je Šofranac čuvao stražu. Vještak je, međutim, rekao i da se ne može sa 100 procentnom sigurnošću tvrditi da pronađeni tragovi TNT-a kod optuženih, potiču sa mjesta eksplozije:

"U industriji se pravi serija takvih eksploziva, pa je nemoguće pouzdano tvrditi da je jedan uzorak eksploziva u potpunosti isti kao drugi, i da potiče baš sa tog mjesta”.

Marko Šofranac

Na pitanje tužioca Saše Čađenovića - da li bi analize mogle detektovati privredni eksploziv na stvarima okrivljenih, Božović je potvrdno odgovorio, objasnivši da je te tragove mnogo lakše detektovati, nego TNT.

"Tražili smo kompletnu lepezu eksploziva, ali smo našli samo TNT, nikakve primjese drugih eksploziva nijesmo našli", naveo je vještak.

On je dodao i se osim TNT-a, kod nas za privredni eksploziv obično koristi i amonijum nitrat.

“Za razliku od TNT-a, amonijum nitrat je lakše rastvorljiv u vodi i uklanja se mnogo lakše i brže od TNT-a", rekao je Božović.

Vukmirović je u odbrani rekao da čestice eksploziva pronađene na njegovim stvarima potiču od miniranja puta na selu...

Nemanja Vukmirović

Vještak je objašnjavao i da tragovi TNT-a mogu ostati čak iako se garderoba više puta pere i pegla...

“Kontaminacija ide samo kontaktom. Recimo, ako su deset majica stavljene u jednu kesu, a jedna bila kontaminirana, ne mora se prenijeti na svih deset”, pojasnio je.

Odgovarajući advokatu Branislavu Lutovcu, vještak je kazao da je mala vjerovatnoća da na vozilu ostanu tragovi TNT-a nakon dva mjeseca od eksplozije i svakodnevnog pranja automobila...

Suđenje se nastavlja 28. novembra. Za oba djela koja im se stavljaju na teret, predviđena je kazna od po šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Šofrancu je sve namješteno"

Šofrančev branilac, advokat Miodrag Bojanić, rekao je da su njegovom klijentu namješteni tragovi eksploziva, pronađeni na odjeći i obući...

"Očigledno je da su te čestice naknadno izazvane, nakon što je izvršen pretres i stvari oduzete, do samog vještačenja, jer je nemoguće utvrditi kako ih na nekim stvarima ima, a na drugim ne", naveo je Bojanić.