Tabački most - slika neznanja i drskosti gradskih vlasti

Gradonačelnik Mugoša - koji vjerovatno posjeduje barem dva doktorata (samo što još nije bilo prave prilike da nam se pohvali), jedan doktorat iz istorije arhitekture a drugi doktorat iz istorije umjetnosti, oba na temu islamske arhitekture na ovim našim ludim prostorima - dodao je tom prilikom da Tabački most "nema kulturno-istorijsku vrijednost" (molim?!)
97 pregleda 7 komentar(a)
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Tabački most, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.11.2014. 11:42h

Anđelija vodu lila, nad vodu se nadnijela / Sama sebi govorila: Bože mili lijepa li sam, lijepa li sam, čija li sam?

Anđelija vodu lila (podgorička verzija)

Ne vidim, i pored najbolje volje, kako bih, kao Podgoričanin - mogao da profitiram na račun toga što se na uskom potezu između tzv. Kraljevog parka i desne obale Ribnice - u zoni Tabačkog mosta, tj. Tabane - grade one dvije zgradurine - od kojih je jedna (istočna) već poprimila svoje konačne obrise, barem se nadam da je tako - a druga (zapadna) ih polako poprima.

Ne znam kako se to desilo - ne znam ništa o tome - ne znam ni ko je donio odluku da se grade te zgradurine baš na tom mjestu - niti sam siguran koji zvanični dokument pokriva tu (urbanističku, prije svega) odluku (možda UP Nova varoš - Blok Y?) - ali znam da je korijen aktuelnog problema vezanog za nevjerovatnu ideju o rekonstrukciji / proširenju Tabačkog mosta - čitaj: skrnavljenju vrijednog spomenika graditeljske kulture iz perioda otomanske vladavine - upravo u odluci da se sa sjeverne strane mosta grade zgradurine. Da nema tih zgradurina - da nekome nije palo na pamet da gradi zgradurine baš na tom mjestu - i da taj neko nije naišao na otvorena vrata gradskih institucija nadležnih za izdavanje svih dozvola redom - nikome ne bi palo na pamet da dira Tabački most - vrlo jednostavno, zar ne?

To vam je taj DPS manir: novo - molim lijepo - ali da ipak sasvim vuče na staro!

Odgovore sam potražio na pravoj adresi: podgorica.me, odnosno: sekretarijat-za-plurzs.podgorica.me (Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada Podgorice) - ali nisam uspio da ih pronađem - pa sam se u to ime obratio toj instituciji pitanjima - samo dva laka pitanja, za početak - koja sam prilježno odštampao u onaj njihov kvadratić predviđen za postavljanje pitanja - i sad čekam odgovore...

Kako bilo, ne vidim kakve bih koristi, kao Podgoričanin, mogao da imam od ideje da se upropasti Tabački most.

Zona Tabačkog mosta, 1917. (pogled u pravcu sjeveroistoka)

Upravo suprotno, kladio bih se da ću opet biti na gubitku - a da će oni opet biti na dobitku. Ne samo što su riješili da otpišu pola miliona eura iz gradske kase na račun tzv. rekonstrukcije Tabačkog mosta - što je bezobrazno mnogo para, ako mene pitate - nego su riješili i da udare na samu suštinu Tabačkog mosta, kao svojevrsne institucije - istorijske spone između Stare varoši - najstarijeg, otomanskog gradskog entiteta, koji se četiri vijeka spontano razvijao oko otomanske tvrđave Depedogen, na lijevoj obali Ribnice - i Mirkove, tj. Nove varoši - koja je počela da se planski (ovo "planski" uzmite s velikom rezervom, molim vas) razvija na desnoj obali Ribnice, krajem XIX vijeka, nakon što su Turci predali ključ grada Podgorice Crnogorcima.

Osjećam da se opet spremaju da zgaze moj javni interes, kao nebrojeno puta do sada - a osjećam i da nisam u stanju da bilo što učinim povodom toga - osim da sa vama podijelim svoj pravednički jad - i da se nadam da će nekome od vas pasti na pamet nekakav mudar, stvarno učinkovit potez.

I sve smo to znali prije godinu dana... ali avaj, ne nađe se tada junaka da poduči malo gradonačelnika osnovama podgoričke arhitekture s islamskim predznakom

Činjenica je da se mi, današnji Podgoričani, nikada nismo nešto previše sjekirali oko graditeljske baštine koju su nam u amanet ostavile predhodne generacije Podgoričana. Ne možemo govoriti, na primjer, o konkretnim strategijama integrisanja relikata otomanskog graditeljskog nasljeđa na teritoriji Podgorice u cjeloviti gradski organizam. Tek kad se ozbiljno suočimo sa tim problemom - sa tim tužnim ostacima otomanske arhitekture koji su, unatoč svemu, preživjeli nebrojene talase rušenja - poput Tabačkog mosta - imaćemo pravo da tvrdimo da nismo snobovi i skorojevići - ipak je temelje našega grada udarila Otomanska imperija, htjeli mi to priznati ili ne. Ako se ispostavi da se ovdje, oko ušća Ribnice u Moraču, nešto ozbiljno dešavalo i ranije, prije Turaka - još bolje - bićemo u obavezi da i te slojeve uzmemo u obzir i stavimo pod podgorički integral.

Naravno da sam bio u pravu kada sam prije nekih mjesec i po "prorekao" da je Tabački most sljedeći na listi vrijednih spomenika podgoričke graditeljske kulture što su određeni za odstrijel - znalo se to još prošle godine, negdje baš u ovo vrijeme - kada se podigla prva medijska prašina oko Tabačkog mosta - tada je povod bilo rušenje dijela ograde mosta.

Kako je u to vrijeme pripreman teren za izgradnju ta dva objekta (ispostaviće se da je riječ upravo o pomenutim zgradurinama) na uskom prostoru između Kraljevog parka i desne obale Ribnice (u zahvatu UP Nova varoš - Blok Y), odnosno sa obje strane Tabačkog mosta - prvo su prozvani izvođači radova - Neksan d.o.o. iz Nikšića, u svojstvu izvođača radova na stambeno-poslovnom objektu sa istočne strane mosta (investitori: Neksan d.o.o., Zdravko Kosanović i Zoran Raspopović) - i Cijevna Komerc, u svojstvu izvođača radova na "objektu centralnih djelatnosti", odnosno objektu depadansa Hotela Nikić sa zapadne strane mosta (investitor Nikić d.o.o.).

Izvođači su, međutim, odlučno odbacivali bilo kakvu odgovornost za rušenje ograde - da bi poslije par dana - koliko je trajalo natezanje između Neksana, Nikića i medija - sve nedoumice otklonio - a ko bi drugi do Miomir Mugoša - tada aktuelni gradonačelnik Podgorice.

Zona Tabačkog mosta (pogled u pravcu jugozapada)

Vrli gradonačelnik je rekao da je dio ograde Tabačkog mosta davno uklonjen (prilikom rušenja zgrade Stambenog preduzeća koja se nalazila sa zapadne strane, na mjestu gdje se danas gradi depadans Hotela Nikić), te da je jedan manji dio ograde morao biti uklonjen kako bi se posjekla ta tri čempresa pored samog luka mosta (molim?).

Zatim je najavio sanaciju mosta - posao izrade projekta sanacije je već bio dodijeljen, Mugoša nije želio da kaže kome, ali je rekao da će ugovor sa projektantom uskoro biti potpisan. Sanacija je podrazumijevala - pazite sad dobro, molim vas - proširenje mosta - sa pet i po na devet metara! - dakle, predviđene su bile dvije kolovozne trake i dvije pješačke staze, s obje strane mosta po jedna - a planirana je i pristupna saobraćajnica - na cijelom potezu od budućeg Muzičkog centra, preko Tabačkog mosta, do budućih zgradurina - Neksanove zgradurine i Nikićeve zgradurine.

Gradonačelnik Mugoša - koji vjerovatno posjeduje barem dva doktorata (samo što još nije bilo prave prilike da nam se pohvali), jedan doktorat iz istorije arhitekture a drugi doktorat iz istorije umjetnosti, oba na temu islamske arhitekture na ovim našim ludim prostorima - dodao je tom prilikom da Tabački most "nema kulturno-istorijsku vrijednost" (molim?!) - i obećao da će "sugerisati" izvođaču radova na Tabačkom mostu "da sve novo što se bude radilo, ima odraz nekadašnjeg" (molim?!).

I sve smo to znali prije godinu dana... ali avaj, avaj ali... ne nađe se tada junaka - a ni junakinje, moram naglastiti - da poduči malo podgoričkog gradonačelnika osnovama podgoričke arhitekture s islamskim predznakom.

Eto - toliko na temu DPS valorizacije i evaluacije graditeljskog nasljeđa.

Biće da su to isto - "da sve novo što se bude radilo, ima odraz nekadašnjeg" - sugerisali i izvođaču radova na novom Hotelu Avala u Budvi (Avala Resort & Villas) - a vjerovatno i izvođaču radova na novom Hotelu Hilton Podgorica - Montenegro itd.

To vam je taj DPS manir: novo - molim lijepo - ali da ipak sasvim vuče na staro!

Nastavak žalosno-apsurdne priče o Tabačkom mostu - u sljedećem broju.

Bonus video: