Završeno suđenje za prijetnje Oliveri Lakić, tužilac tvrdi da je Rabrenović kriv

U završnim riječima, tužilac Saša Čađenović naglasio da se u listinzima telefonskih razgovora vidi i da su registrovani pozivi sa njemačkog broja i na službeni broj optuženog Rabrenovića
338 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2014. 17:48h

Tužilac Saša Čađenović kazao je juče da je dokazano da je policajac Milenko Mića Rabrenović čovjek koji se predstavljao kao “Boško” i u dva navrata prijetećim pozivima i SMS porukama ugrozio sigurnost novinarke "Vijesti" Olivere Lakić i njene porodice.

S druge strane odbrana Rabrenovića ponovila je i u završnim riječima da su listinzi telefona Rabrenovića i aparata sa kojeg su poslati prijeteći poziv i poruke, navodno, pribavljeni na nezakonit način...

Sutkinja Larisa Mujušković-Stamatović u ponedjeljak 10. novembra, saopštiće presudu.

Tužilac Čađenović naglasio je da su svi listinzi, koji su vještačeni, pribavljeni na zakonit način i da su stigli mnogo prije izdavanja naredbe vještaku za telekomunikacije Predragu Boljeviću da uradi nalaz.

Zastupnik optužbe kazao je da se niko nije urotio protiv Rabrenovića, već da je tokom postupka nesporno dokazano da su dva telefona u kojima su korišćene kartice njemačkog broja (+4915775*****), sa kojeg je prijećeno Lakić, ali i kartice (068/389-8**) koristili optuženi, ali i članovi njegove porodice supruga, sin i otac.

Tužilac je detaljnom analizom listinga dva mobilna aparata tvrdio da ih je koristio upravo Rabrenović...

Čađenović je i u završnim riječima vrlo detaljno naveo podatke od 14. januara, pa sve do 10. februara 2011. godine, kada je vještak u listinzima našao dokaze da je službeni broj optuženog Rabrenovića (067/284-6**) i aparat, u kojem je korišćena kartica (068/389-8**) registrovan u isto vrijeme i na istim mjestima.

To je za tužioca važno jer je utvrđeno da je sa telefonskog aparata, u kojem je danima korišćena kartica sa crnogorskim brojem (068****), stavljena i kartica njemačkog broja sa kojeg je prijećeno novinarki.

U završnim riječima on je naglasio da se u listinzima vidi i da su registrovani pozivi sa njemačkog broja i na službeni broj optuženog Rabrenovića.

Nekadašnji šef obezbjeđenja bivšeg direktora UP Veselina Veljovića optužen je da je 9. februara, oko 19.51 časova, sa njemačkog broja pozvao novinarku Jasminu Muminović, kojoj se predstavio kao Boško i uputio prijetnje njenoj koleginici Lakić.

Rabrenović ispred Suda, foto: Luka Zeković

Narednog dana oko 15.57 časova, sa istog broja, na broj Muminović stigla je i prijeteća SMS poruka, opet na račun Lakić.

Novinarki Lakić prijećeno je u vrijeme dok je objavljivala tekstove o švercu cigareta iz mojkovačke fabrike “Tara”, prema BiH, Kosovu, Srbiji i sumnji da su u taj posao uključeni policijski funkcioneri...

Božoviću opet smetaju listinzi: “Nabavljeni su nezakonito”

Rabrenovićev advokat Slavomir Božović i tokom završnih riječi tvrdio je da se listinzi, koji su korišćeni tokom vještačenja, pribavljeni nezakonito.

Zbog toga je on više puta tražio da se ti dokazi izuzmu iz predmeta, ali je to sud odbio.

Božović, foto: Vesko Belojević

"U spisima predmeta nema nijednog zapisnika, potvrde, da su radnje pretresa uzimanje listinga od operatera preduzimali radnici CB Podgorica, već je to uglavnom činjeno preko tadašnjeg pomoćnika direktora UP", kazao je advokat.

Tužilac je naglasio da je prigovor odbrane “netačan i neosnovan”.

“Sud je tu činjenicu utvrdio i procesnim rješenjem kada je I odbio predlog odbrane da se takvi listinzi izuzmu. Nadalje, odbrana je nastojala da dou pitanje i činjenicu da su pribavljeni dokazi modifikovani, pri čemu za to ne ne da ne postoji nikakva indicija, već ne postoji ni teorijska mogućnost", kazao je tužilac.

Advokat tvrdi da vještak nije dobro obavio posao

Iako tvrdi da su uzeti na nezakonit način, Rabrenovićev advokat Stavomir Božović se u završnim riječima, ipak, bavio nalazom vještaka za telekomunikacije.

On je naglasio da vještak nije mogao precizno da utvrdi prostornu udaljenost osoba koje su koristile sporne kartice telefona. "Vještak je tvrdio da se korisnici brojeva (067/284-6**) i /068/389-8**) prilikom ostvarivanja kontakata nalaze u zonama, koje pokrivaju površinu od nekoliko desetina do par hiljada kvadrata”, rekao je Slavomir Božović.

Advokatu Božoviću je juče smetalo i to što tužilac nigdje u optužnici nije naveo broj telefona novinarke Jasmine Muminović, preko kojeg su slate prijeteće poruke njenoj koleginici Oliveri Lakić.

Galerija

Bonus video: