Nobelovci sjutra veče zatvaraju Festival glumca

Na repertoaru Festivala večeras su Karamazovi /Sablasni eros, beogradskog Pozorišta Slavija, gdje će lik Fjodora Karamazova glumiti Mihailo Janketić
0 komentar(a)
Festival glumaca, Foto: Ivan Petrušić
Festival glumaca, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 07.11.2014. 14:43h

Međunarodni festival glumca, koji se održava u Nikšiću, zatvoriće sjutra veče predstava Nobelovci nikšićkog pozorišta i Zahumlja.

U toj duhovitoj drami, urađenoj po tekstu Obrada Nenezića, koja se, kako je napisano u rediteljskom rukopisu Gorana Bulajića, bavi savremenim životom i ironiziranjem tradicionalnih vrijednosti igra mlada glumačka ekipa- Jovan Krivokapić, Ana Vučković, Emir Ćatović, Goradana Mićunović i Petar Novaković.

Na repertoaru Festivala večeras su Karamazovi /Sablasni eros, beogradskog Pozorišta Slavija, gdje će lik Fjodora Karamazova glumiti Mihailo Janketić, a Katarinu Ivanovnu, Grušenjku, Dimitrija i Ivana glumačka ekipa Ivana Kovačević, Sanja Radišić – Subotić, Miljan Prljeta i Nebojša Đorđević.

Na Sceni 213 u četvrtak veče izvedena je Lepotica Linejna, Art teme i Kruševačkog pozorišta, u kojoj je po tekstu irskog dramskog pisca Martina Makdona, a u režiji Miloša Jagodića i dramaturga Branislava Nedića, ispričana dirljiva, tragična priča o odnosu majke i kćerke.

Glumica Ljiljana Stjepanović lik posesivne i egoistične majke, kako je kazala, pokušala je da opravda uplašenošću od samoće i bolesti i da je publici pokaže i kao simpatičnu, duhovitu, a ne samo zlu ženu.

“Odnos majke i kćerke u predstavi ne doživljavam kao mržnju, već ljubav, koja u svojoj višeslojnosti ima i posesivnost, i egoizam, i ljubomoru. Pisac Makdona ima snagu da kroz vrlo tužne situacije, brutalne odnose u porodici pokaže i duhovite elemente, koji su istiniti i životni”, kazala je Stjepanović.

Ona je rekla da je nikšićka pozorišna smotra značajna jer je riječ o festivalu glumca, “festivalu naše tužne i vesele profesije”.

“Tužne u smislu da nas svi zaborave kako se spusti zavjesa i niko ne zna šta mi preživimo posle svih suza na sceni. Kada se spusti zavjesa ta energija koju smo mi poklonili, ljubav i emocija koju smo podijelili sa ovom božanstvenom publikom, je neponovljiva. Hvala vam što postoji ovakav festival u slavu jedne tužne i lijepe profesije koju ja i danas obožavam”, navela je Stjepanović.

Odslikavajući lik kćerke – ljepotice Linejne, glumica Jelena Stajkovac, koja je i producent predstave, kazala je da je “sve u karakteru i samog čovjeka i ljudske snage koliko može dati sebi i životu”.

Ona je pojasnila da je na tome gradila lik, i istakla da je “Morin Forlan u predstavi razapeta između potrebe da se ostvari kao majka, žena, sa čovjekom koga voli, u nekom ljepšem i boljem svijetu i takvog života u Linejnu koji živi sa posesivnom majkom”.

Govoreći o likovima koje su tumačili, glumci Dejan Tončić i Nikola Rakić ukazali su na ljude izgubljene u vremenu i prostoru, na nedostatak ljubavi ili strah da se ona pokaže, iako je osnovna pokretačka snaga čovjeka.

Reditelj Goran Bulajić zahvalio je na odličnoj predstavi i posvećenosti glumačkom pozivu iskazanoj i spremnost da i pod svijećama, zbog kratkog nestanka struje prije početka, ocjenjujući da je takav gest dostojan poštovanja.

U okviru takmičarskog dijella Festivala glumca prethodnih večeri izvedene su predstave Slasti slave podgoričkog Gradskog pozorišta, Krivica Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Bure Baruta u produkciji prilepskog Teatra Vojdan Černodrinski i Centra za kulturu.

Bonus video: