Getijev muzej platio rekordnu cijenu za Maneovo "Proljeće"

Plaćenih 65 miliona dolara gotovo je dvostruko u odnosu na prethodni rekord, od prije četiri godine, kada je za Maneov "Autoportret s Paletom" plaćen 33,2 miliona dolara
138 pregleda 0 komentar(a)
Eduard Mane, Foto: Reuters
Eduard Mane, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 12:47h

Kupac slike "Proljeće" francuskog slikara Eduara Manea koja je prodata u Njujorku za rekordnih 65 miliona dolara je - muzej J. Pola Getija, objavio je Asošiejted pres.

Slavno "Proljeće" (1881), koje predstavlja parisku glumicu Žanu Demarsi u cvijetnoj haljini, stavljeno je na jesenju aukciju u Njujorku, i bilo je procijenjeno na između 25 i 30 miliona dolara.

Plaćenih 65 miliona dolara gotovo je dvostruko u odnosu na prethodni rekord, od prije četiri godine, kada je za Maneov "Autoportret s Paletom" plaćen 33,2 miliona dolara.

Nakon jesenje aukcije, "Proljeće" će se pridružiti drugim Maneovim radovima u Getijevom muzeju, a to su: "Potret madam Brune", "Mosnijeva ulica sa zastavama", "Borba bikova" i "Portret Žilijena de Rošenoara".

Očekuje se da će Getijev muzej staviti "Proljeće" na izložbu do kraja godine.

"Proljeće" je trebalo da bude jedno od četiri Maneove slike s Parižankama u raznim godišnjim dobima. Ali, Mane je prije smrti 1883. godine uspio da dovšsi samo "Proljeće" i "Jesen".

Ova djela nisu mnogo mijenjala vlasnike, i bila su u posjedu jedne američke porodice duže od jednog vijeka.

Posljednje dvije decenije, "Proljeće" je bilo izloženo u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Vašingtonu.

""Proljeće" je posljednja od Maneovih slika iz Salona koja je i dalje u privatnim rukama", saopštio je direktor Getijevog muzeja Timoti Pots.

Eduar Mane (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret.

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 100,97 miliona dolara je prodata i skulptura Alberta Đakometija "Kočija" iz 1950. Djelo predstavlja vitku boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove poslijeratnog perioda.

Najskuplje djelo švajcarsko vajara, "Čovjek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara.

Druga "zvijezda" na aukciji kuće Sotbi ove jeseni bila je rijetka slika Vinsenta van Goga "Vaza s bijelim radama i crvenim makovima", koja je prodata za 61,77 miliona dolara.

Jesenja aukcija u Njujorku završava se 12. novembra.

Bonus video: