"Mandić nije pokušao da pređe granicu bez pasoša"

"Odbrana će protiv ovakvog rješenja podnijeti ustavnu žalbu, radi povrede prava na pravično suđenje i pretpostavke nevinosti. Neshvatljivo je da neko leži devet godina u pritvoru, čak i bez prvostepene presude", kazao je advokat Velibor Marković
90 pregleda 4 komentar(a)
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Damir Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2014. 07:11h

Advokati Damira Mandića najavili su da će se Ustavnom sudu žaliti na odluku o produženju pritvora njihovom klijentu.

Nakon što je Mandiću ukinuta presuda zbog saizvršilaštva u ubistvu direktora "Dana” Duška Jovanovića, Apelacioni sud produžio mu je pritvor.

"Odbrana će protiv ovakvog rješenja podnijeti ustavnu žalbu, radi povrede prava na pravično suđenje i pretpostavke nevinosti. Neshvatljivo je da neko leži devet godina u pritvoru, čak i bez prvostepene presude", kazao je advokat Velibor Marković.

On je rekao da je Mandić gotovo devet godina u pritvoru, iako nema pravosnažne presude.

"Protiv Mandića postoji samo pravosnažna optužnica, dakle čak ni prvostepena presuda, jer je ukinuta, a pritvor traje devet godina. Time je na najgrublji način povrijeđeno načelo o pravičnom suđenju i načelo o pretpostavci nevinosti. I Apelacioni sud, kao i sudovi prije njega, kao jedan osnov za određivanje pritvora navode opasnost od bjekstva i da se za to krivično djelo može izreći kazna od 30 godina zatvora. Pri tome, zanemaruju činjenicu da je ranijom presudom tog istog Apelacionog suda preinačena prva presuda Višeg suda i umjesto 30 godina, koliko je Mandić tada bio osuđen, izrečena mu je kazna 18 godina, te da je Ustavni sud ukinuo i tu presudu”, kazao je Marković.

On je rekao da nije tačan podatak kojim sudovi barataju obrazlažući osnovanost pritvora - da je Mandić jednom, uprkos oduzimanju pasoša, pokušao da pređe granični prelaz.

“Da su pažljivije proučili spise, utvrdili bi da u vrijeme prelaska - carinskog, a ne graničnog prelaza, uopšte nije bila izdata mjera oduzimanja pasoša, već je to učinjeno naknadno, pa je Mandić tada imao slobodu kretanja”. Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca Mandića, ukinuo presudu podgoričkog Višeg suda i predmet vratio na ponovno suđenje.

U trećem sudskom procesu, sudiće vijeće kojim će predsjedavati sudija Vesna Moštrokol.

Mandiću se dva puta sudilo u Višem sudu u Podgorici - prvom presudom 2006. oslobođen je optužbe da je kao saizvršilac ubio Jovanovića.

Apelacioni sud ukinuo je tu presudu, da bi u aprilu 2009. Mandić bio osuđen na 30 godina zatvora.

Bonus video: