PRESTIŽNA KNJIŽEVNA NAGRADA

Lidi Salver dobitnica Gonkura

Roman "Pas pleurer" žiri je izabrao sa pet glasova prema četiri za Alžirca Kemala Dauda
57 pregleda 0 komentar(a)
Lidi Salver, Foto: Reuters
Lidi Salver, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2019. 14:43h

Francuska književnica Lidi Salver ovogodišnja je dobitnica nagrade Gonkur, najvećeg francuskog književnog priznanja, za roman "Pas pleurer" (“Ne plači”) o španskom građanskom ratu, objavljeno je na sajtu nagrade.

Roman "Pas pleurer" žiri je izabrao sa pet glasova prema četiri za Alžirca Kemala Dauda, autora romana "Meursault contr-enquete", koji je uz Francuza Davida Fenkinosa bio jedan od favorita za ovogodišnje priznanje.

David Fenkinos dobitnik je nagrade Renodo za roman "Charllote", o Šarloti Salomon, mladoj umjetnici, njemačkoj Jevrejki ubijenoj u Aušvicu u 26. godini. 

Imena laureata ove dvije nagrade i ove godine su po tradiciji saopštena u pariskom restoranu “Druan”.

Lidi Salver (66) rođena je na jugu Francuske. Roditelji su joj bili španski republikanci (majka anarhista, otac komunista) koji su izbjegli iz Španije u Francusku 1939. godine. Djetinjstvo je provela u blizini Tuluza. Studirala je književnost, pa medicinu u Tuluzu, a specijalizirala je psihijatriju.

Ljubav prema pisanoj riječi, ali i odgovornost koju svaki evropski, a naročito francuski pisac ima, obrazlaže sljedećim riječima:

"Francuski pisci, za razliku od američkih, nose breme književne prošlosti. Nemoguće je ignorisati je. Sva vještina sastoji se u tome da je upoznamo, prihvatimo i da je se, potom, oslobodimo da bismo mogli slobodno i bez opterećenja da stvaramo".

Časopis “Lire” je 1997. godine proglasio njen  roman "U društvu duhova"  za  najbolju knjigu godine.

Nagrada Gonkur dobitnicima tradicionalno donosi veliki tiraž za nagrađeni roman, koji se kreće do 400.000 primjeraka.

Prošlogodišnji dobitnik prestižne nagrade je Pjer Lemetr, francuski romanopisac i scenarista.

Nagrada Gonkur, najstarija u Francuskoj, dodjeljuje se od 1903. godine. Nazvana je  po dvojici francuskih spisatelja, braći Gonkur. Mlađi brat, Edmond, zavještao je svoju ostavštinu književnoj akademiji, koja je ustanovila godišnju književnu nagradu.

Dobitnici nagrade Gonkur su Marsel Prust, Simon de Bovoar, Mišel Ulebek...