Skulptura Đakometija prodata za 100 miliona dolara

"Zvijezda" aukcije je bila i rijetka slika Vinsenta van Goga "Vaza s bijelim radama i crvenim makovima" koje je otišla za 61,77 miliona dolara
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2014. 20:55h

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 101 miliona dolara prodata je skulptura švajcarskog vajara Alberta Đakometija iz 1950. godine, a druga "zvijezda" bila je rijetka slika Vinsenta van Goga "Vaza s bijelim radama i crvenim makovima" koje je otišla za 61,77 miliona dolara.

Đakometijeva skulptura "Kočija" poznato je djelo moderne umjetnosti koje je na aukciji u Sotbiju prodata za 100,97 miliona dolara.

Djelo predstavlja vitku boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove poslijeratnog perioda.

Najskuplje djelo švajcarsko vajara, "Čovjek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara.

Đakometijeva skulptura je najskuplje djelo do sada prodato na jesenjoj aukciji, koja se završava 12. novembra.

Van Gog je sliku "Vaza s bijelim radama i crvenim makovima" naslikao nekoliko nedjelja prije nego što izvršio samoubistvo 1890. godine u 37. godini.

Očekivalo se da će Van Gogova slika biti prodata kod Sotbija za cijenu koja bi se kretala od 30 do 50 miliona dolara.

Slika je nastala u Francuskoj, u kući Van Gogovog ljekara Pola Gašea. To je, inače, jedan od rijetkih radova koje je holandski umjetnik prodao za života.

"Vazu s bijelim radama i crvenim makovima" je 1928. godine kupio jedan od osnivača Muzeja moderne umjetnosti, A. Konger Gudjir. Ona je decenijama bila u vlasništvu porodice, i 30 godina bila je dio stalne izložbe Albert-Noksove umjetničke galerije u Bafalou.

Posljednji vlasnik ju je kupio negdje oko 1990. godine.

Na aukciji kuće Sotbi prodata su i djela umjetnika Kloda Monea, Amadea Modiljanija, uz spomenutu sliku Vinsenta van Goga, za ukupno 422 miliona dolara.

Galerija

Bonus video: