Festival glumca u Nikšiću: Snaga pozorišnih beskućnika

Nikšić je grad u kome pozorište nema svoju zgradu - stara zgrada srušena je 2008. godine
197 pregleda 0 komentar(a)
Festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.11.2014. 09:08h

Možda ima neke simbolike u tome što je XI međunarodni festival glumca u Nikšiću, gradu u kome pozorište nema svoju zgradu (stara zgrada srušena 2008. godine), otvorilo Gradsko pozorište iz Podgorice, koje je takođe “pozorišni beskućnik“.

“Uprkos nemanju zgrade stalno ispunjavate kvotu, a ove godine ona je čak i prešla broj, od tri premijere godišnje koliko otprilike pravite. Vi ste ove godine napravili četiri, a u pripremi je i predstava Jagoša Markovića ‘Čarobnjak iz Oza’. Sve to nekako utiče na dobru priču o Gradskom pozorištu”, kazao je Vanja Kovačević, moderator okruglog stola održanog nakon predstave “Slasti slave”.

Ivana Mrvaljević, jedna od protogonista pomenute predstave i direktorica Gradskog pozorišta, podsjetila je da problem nemanja zgrade traje 63. godine, ali da se u Gradskom pozorištu trude da sve to prevaziđu i da plasiraju što više dobrih predstava čiji se kvalitet mjeri i interesovanjem publike.

“Ne bavimo se greškama, to su greške decenijske, već se bavimo onim što možemo da unaprijedimo a to je pozorišna igra, ansambl, to su izbor dobrih saradnika i što bolje dramske literature. Borimo se da što više odemo, koliko to ekonomski momenat danas dozvoljava, da nas vide i negdje drugo u okruženju”, kazala je direktorica Gradskog pozorišta.

Nezavidna finansijska situacija u pozorištu, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, često onemogućava željena gostovanja.

“Zato bih se zahvalila Opštini Nikšić i svim ovim divnim ljudima koji su ponovo pokrenuli priču festivala glumca. Mislim da je to vrlo značajno kako bi razmjenili neke energije, kako bi se sretali, pričali o pozorištu, što više gledali jedni druge. To je dragocjeno i hvala vam što ste smogli snage da ponovo vratite priču koja je trajala deset puta”, kazala je Mrvaljević. Nikšićki festival je ove godine, “domaćim snagama”, obnovljen nakon dvije godine pauze.

“Pozorišna umjetnost u Nikšiću ima zaista dugu tradiciju. Više od 130. godina se održavaju pozorišne predstave u našem gradu uz gostovanja pozorišta ne samo iz regiona nego i sa širih evropskih prostora. Poznato je da Nikšić u danima festivala živi za pozorište, a divna nikšićka publika znaće da podrži festival i ohrabri nastojanja da naš grad, kao nekad, bude centar pozorišnog života u Crnoj Gori”, kazao je, otvarajući festival, Veselin Grbović, predsjednik Opštine Nikšić.

Kaže se da je najbolje pozorište uzbudljivo, pa samim tim ključno pitanje u pozorištu nije da li nam se nešto sviđa, već da li nas uzbuđuje, kazao je Kovačević. Ako je suditi po tome predstava “Slasti slave“ je postigla cilj - nikšućku publiku nije ostavila ravnodušnom, a priča o Florens Foster Dženkins, najgoroj pjevačici na svijetu, velikoj divi koja je bez talenta, ali uz pomoć ambicije i novca, stigla do slave i postala dio istorije, približila nas je apsurdnom društvu u kome živimo.

“Za nas je ovo večeras bila raskošna scena, pošto ovu predstavu igramo u jednom skromnom podrumu u Podgorici, tako da je za nas ovo bilo kao da smo izašli na fudbalski teren”, kazala je Dubravka Drakić koja je u predstavi glumila čuvenu Florens Dženkins.

Večeras "Bure baruta" Teatra "Vojdan Černodrinski"

Sinoć se Nikšićanima predstavilo banjalučko Narodno pozorište Republike Srpske koje je izvelo predstavu “Krivica“ Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, dok je večeras na repertoaru “Bure Baruta” u produkciji prilepskog Teatra “Vojdan Černodrinski” i Centra za kulturu. Predstavu je po tekstu Dejana Dukovskog, režirala Nataša Poplavska, a igraju Igor Trpče, Daniela Ivanoska, Vladimir Gjorgjijoski, Dimitar Georgjievski, Ilija Volčeski, Katerina Čakmakoska, Aleksandar Stepanuleski, Nataša Naumoska, Dimitar Crcoroski, Violeta Čakarova, Marjan Čakmakoski, Marija Spirkoska-Ilijoska, Zoran Ivanoski i Mihajlo Milenkovski. Bend “Bure baruta” čine Dimitar Georgjievski, Metodija Kostoski, Igor Trpče, Ilija Volčeski, Daniela Ivanoska, Vladimir Gorgjijoski, Aleksandar Stepanuleski i Dimitar Crcoroski. Prema riječima Dejana Dukovskog, “Bure baruta“ je tekst o ljudima u tranziciji, između mira i rata.

Iz predstave "Bure baruta"

Bonus video: