Poleksić u Splitu predstavio roman

Nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba Hajduk Stjepan Jukić-Peladić rekao je da je Poleksića, njegovog prijatelja sa padina Durmitira, opčinio Jadran, navodeći da se taj svijet "Jadrana i Mediterana" niakd ne napušta
137 pregleda 0 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2014. 11:32h

Crnogorski publicista Zoran Poleksić u romanu Od mora i kamena godine briljantno opisuje predjele Jadrana i Mediterana, drevne građevine i sportske karijere asova iz Hrvatske i Crne Gore, kazao je trofejni hrvatski vaterpolista Deni Lušić.

Dvostruki zlatni olimpijac govorio je na promociji Poleksićeve romana u velikoj dvorani splitske Centralne gradske biblioteke Marko Marulić.

"Poleksić je u svojoj novoj knjjzi, kao čovjek sjajne biografije i poznavanja sporta, briljantno opisuje predjele Jadrana i Mediterana, drevne gradjevine i sportske karijere asova iz Hrvatske i Crne Gore. Vjerujem da će mu promocija u Splitu biti stimulans za naredne aktivnosti i velika djela", kazao je Lušić.

Nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba Hajduk Stjepan Jukić-Peladić rekao je da je Poleksića, njegovog prijatelja sa padina Durmitira, opčinio Jadran, navodeći da se taj svijet "Jadrana i Mediterana" niakd ne napušta.

"On taj svijet, u ovom divnom štivu, nosi u sebi, kao dio vlastite ljepote i drame. Znam da je Poleksiću njegova apolitičnost i anacionalnost, kočnica u ovim surovim vremenima, no, njegova snaga, nadahnuće i popularnost u regiji, ruše sve barijere". kazao je Jukić-Peladić.

Autor romana kazao je na kraju promocije da prolaznost kao konstantu života zaustavljaju trenuci kojih se sjećamo. "Sa ponosom sjećaću se ove pro,ocije, ali i svih mojih splitskih dana i noći", rekao je Poleksić.

U okviru promocije, nastupile su poznate splitske klape Filip Dević i Rebatajica, ali i ženska klapa Marjan. Skupu, koji je organizovalo Ekolosko društvo Bačvice, prisustvovali su Poleksićevi prijatelji, legende sporta: Ivan Gudelj, Branko Cikatić, bivši gradonačelnik Splita, Ivan Škarić, predstavnici sportskih i turističkih struktura tog grada, dugogodišnji potpredsjednik Jugoslovenske i Crnogorske federacije Marko Borović.

Poleksić se proteklih godina, pored dva nastupa u Splitu, predstvio i u više crnogorskih gradova, Beogradu, Novom Sadu i Kijevu. Roman Od mora i kamena godine je sportske sadržine, ali uz segmente kulture, turizma i drugih društvenih oblasti.

Fokus priče je obala Jadrana i drevne građevine na njoj, a radnja se odvija "u nekoj vrsti trogugla: Ulcinj- Novi Sad - Pula".

Kroz roman defiluje niz ličnosti, autorovih prijatelja i poznanika, istaknutih sportista i sportskih radnika, ali i eminentnih predstavnika kulturnog i turističkog miljea.

Bonus video: