Šaranović i Koljenšić ostaju u pritvoru

U optužnici, između ostalog, piše da je Šaranović, sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije
3 komentar(a)
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Slobodan Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2014. 08:21h

Slobodan Šaranović i Ratko Koljenšić ostaće u pritvoru, nakon što je Apelacioni sud kao neosnovane odbio žalbe njihovih branilaca.

Optuženi za organizovanje ubistva Beograđanina Nikole Bojovića i dalje će biti iza rešetaka jer, kako je obrazloženo, postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira: “Ovo imajući u vidu... način izvršenja krivičnog djela... Slučaj je od strane medija propraćen sa velikim interesovanjem... zbog čega je objektivno zaključiti da uznemirenost javnosti nije još splasnula”, piše u rješenju koje potpisuje sutkinja Lidija Ivanović.

Dodaje se da je sud razmatrao mogućnost izricanja neke druge mjere optuženima, ali da je zaključeno da se svrha pritvorskog osnova ne bi mogla ostvariti nekom drugom alternativnom zakonskom mjerom, s obzirom na sve okolnosti.

Dan ranije, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici odlučilo je da Višem tužilaštvu vrati na doradu optužnicu protiv Šaranovića i Koljenšića koju je podigao zamjenik višeg državnog tužioca Željko Tomković.

U optužnici, između ostalog, piše da je Šaranović, sa Beograđaninom Milošem Delibašićem, organizovao kriminalnu grupu radi vršenja više teških krivičnih djela na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Navodi se da je Šaranović vjerovao da je navodni šef takozvanog zemunskog klana Luka Bojović, kriv za smrt njegovog brata Branislava 2009. godine i da je zato htio da se osveti.

Piše da je postigao dogovor sa Delibašićem i Sašom Cvetanovićem - da za novac ubiju Lukinog brata Nikolu.

Prema tom dokumentu, Koljenšić je organizovao prevoz Cvetanovića iz Crne Gore u Beograd i s njim pratio kretanje Nikole Bojovića.

On je navodno pokazao rukom prema Bojoviću, kada je Cvetanović sasuo rafal u njega.

Piperović: Optužnica vraćena na doradu, a oni još u pritvoru

Branilac Šaranovića, advokat Zoran Piperović, kazao je da njegov branjenik žrtva prebacivanja loptice između srbijanskog i crnogorskog tužilaštva i da je pritvor samo alibi za nepostupanje bivšeg tužilaštva u tom predmetu.

On je istakao da je iz Rješenja Apelacionog suda evidentno da ne postoje zakonski uslovi za određivanje pritvora.

"Ne može činjenica da je za nešto zaprijećena kazna 40 godina, biti osnov za pritvor. To je pravna abeceda i mislim da je Apelacioni sud pogriješio kada je odbio naše žalbe.

Dakle, imamo situaciju da je optužnica vraćena, ne znamo da li će da bude potvrđena, a Slobodan Šaranović bez osnova i dalje ostaje u pritvoru", kazao je on.

Piperović je pitao da li će, ako se sada predmet vrati i ako sudija bude morao u zakonskom roku od dva mjeseca da završi istragu, Slobodan Šaranović sve vrijeme ostati u pritvoru.

"Optužnica je ovdje podignuta samo da bi Šaranoviću bio određen pritvor".

Bonus video: