Viljuškom ubo ženu, sad hoće da se pomiri

2 komentar(a)
žrtva nasilja, nasilje, Foto: Shutterstock
žrtva nasilja, nasilje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 19:46h

Osuđenik iz Crne Gore koji je u njemačkom zatvoru izdržavao kaznu zbog napada na svoju partnericu, pušten je ranije zbog dobrog vladanja, dok lokalne novine grada Osnabrika pišu o teškom oporavku njegove žrtve.

Nasilnik osuđen na tri godine i devet mjeseci deportovan je u Crnu Goru, piše list Osnabriker cajtung, u članku o njegovom maltretiranju i napadu koji je preživjela izbjeglica iz Bosne potpisana kao Adaleta P.

Nakon neuspješnog prvog braka, majka dvoje djece, Adaleta je 2004. godine upoznala čovjeka iz Crne Gore kojeg njemačke novine potpisuju pseudonimom Ferid M.

Adaleti je vrlo brzo postalo jasno da Ferida interesuje samo novac i kako da što prije stekne njemačko državljanstvo, piše onlajn izdanje njemačkih novina. Kad je Adaleta odbila da mu preda novac namijenjen izdržavanju djece, Ferid je počeo da je tuče.

Od 2008. godine Feridove prijetnje su postale ozbiljnije, a nasilje je krenulo ka vrhuncu. Ferid, koji ima 38. godina, 1. novembra 2011. godine je došao u advokatsku kancelariju gdje je Adaleta radila kao čistačica. Pojavio se sa viljuškom u ruci, odvukao je u jedan foaje, oborio na pod i nanio joj ozbiljnu povredu glave.

“Sjećam se samo da sam pomislila, hvala bogu da nije nož”, ispričala je Adaleta, koja je povrijeđena pored oka i morala da se operiše. Nova operacija bi, kako piše u novinskom izvještaju, nosila rizik da Adaleta potpuno oslijepi.

“U početku sam vidjela sve duplo. Sad osjećam pritisak u oku”, kaže ona.

Veći pritisak je međutim psihološki, strah da bi se deportovani Ferid mogao vratiti u Njemačku. Već joj je stigla poruka od njega, da se stavio na raspolaganje za pomoć njenoj porodici i da je još voli.

Adaleta je zaposlena, radi kao u čistačica u pekari, ali zbog traume koju je doživljela na posao ide u pratnji brata ili kćerke, pišu njemačke novine. Ona pohađa i specijalizovani centar za pomoć žrtvama nasilja u Osnabriku. Oko 7.000 eura odštete za psihičku i fizičku patnju koju je preživjela trebalo bi da plati Ferid, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva, nije izvjesno da će se to desiti.

Osnabrik je grad od 160.000 stanovnika poznat i po brojnoj balkanskoj zajednici, među kojima ima iseljenika iz Crne Gore, uglavnom iz sjevernog dijela države.

Bonus video: