Budvani u Poljskoj: Nada u još jedan podvig

Utakmica Rešovija - Budvanska rivijera u Žešovu počinje u 18 časova.
0 komentar(a)
Budvanska rivijera, Foto: Cev.lu
Budvanska rivijera, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 04.11.2014. 12:50h

Godinu i četiri dana kasnije, poljska Rešovija i Budvanska rivijera ponovo će „ukrstiti koplja“ u Žešovu, voljom bečkog žrijeba opet u istoj grupi C Lige šampiona. Prije 12 mjeseci Budvani su sa 3:2 u setovima u gostima iznenadili prvog favorita u grupi, ekipu koja je kasnije stigla do četvrtfinala LŠ, i bili vijest dana u odbojkaškoj Evropi.

Ta pobjeda, zajedno sa onom u Budvi protiv istog rivala (čak sa 3:0), odvela je crnogorskog šampiona u drugi krug najjačeg klupskog evropskog takmičenja.

Uoči ovog meča razlika je to što je prošle godine to bila utakmica drugog kola LŠ, pa su Budvani imali jedan oficiljelni meč u nogama i rukama, dok sada izabranici Slobodana Boškana meč sa vicešampionom zemlje novog prvaka svijeta dočekuju sa devet kontrolnih mečeva, od kojih su posljednji odigrali 8. oktobra u finalu turnira u Novom Pazaru.

Sa druge strane, Rešovija je već odigrala sedam prvenstvenih utakmica i dobila svih sedam, što je najbolji start u klupskoj istoriji. Rešovija, tako, dijeli prvo mjesto sa prvakom Belhatovim i Gdanjskom, za koji nastupa bivši tehničar Budvana, Italijan Marko Falaski (sva tri tima imaju po sedam pobjeda i 20 bodova).

"Rešovija je sigurno favorit u našoj grupi, što ne mora ništa da znači, a to smo pokazali prošle godine kada smo ih dobili oba puta. Mislim da imamo odličnu ekipu ove godine, da smo odigrali nekoliko dobrih pripremnih utakmica, koje vjerovatno nisu tako jake kao što oni imaju u svom prvenstvu, ali nama su značile. Znamo da nas u Žešovu očekuje puna sala, osjetili smo to prošle godine. Moramo da radimo kao ekipa, moramo da unesemo emociju, da igramo srcem i jedino na taj način možemo da očekujemo neki bod, zašto ne i pobjedu", kaže kapiten Budvana Vojin Caćić, koji je prošle sezone, sa 18 poena, bio jedan od najboljih u svom timu u pobjedi u Žešovu.

U odnosu na tim koji je prošle sezone slavio u Žešovu, u ekipi su ostala samo trojica igrača - primač Ćaćić, srednji bloker Ječmenica i libero Rašović. Budvani će uspjeh u Poljskoj morati da izbore sa velikim brojem novajlija u ekipi (tehničari Brazilac Radke i Ivković, primači Kubanac Kala i Ćirović, srednji blokeri Krsmanović i Ćelić, korektori Kubanac Danger, Babić i Majdak, te libero Lakčević).

"Rešovija je tim koji u proteklih nekoliko godina igra dobro u Poljskoj i postaje veoma dobar takmičar u Ligi šampiona. Mislim da kao tim moramo da damo sve od sebe i radimo jako, jer je to jedini način na koji se možemo takmičiti protiv timova u našoj grupi. Prva utakmica će pokazati gdje smo mi i koliko dobro smo se spremali. Biće veoma značajna utakmica, a mi smo radili dobro da bismo ovu sezonu počeli kako treba", rekao je kubanski primač Joslejder Herardo Kala, koji je igrao u Poljskoj, u Belhatovu.

Utakmica u Žešovu počinje u 18 časova. Sude Italijan Fabricio Saltalipi i Bjelorus Aleksandr Pjasetski.

Drugi meč ove grupe između Berlina i ACH voleja igra se u četvrtak od 19.30 sati.

Koval: Interesuje nas dobar start ove, a ne prošla sezona

Ne kao Budvanska rivijera, ali su i u Rešoviji, šest puta šampionu Poljske (posljednji put 2013. godine), ljetos imali promjene u ekipi. Otišli su primač Veres (Milano), srednji blokeri Gžib (Gdanjsk) i Kosok (Jastržebski), te libero Maslovski (Spala). Došli su primači, srpski reprezentativac Ivović (lani bio u Pari voleju) i Bužek (Olštin), američki srednji bloker Holms (Istanbul), te libero Zurek (Olštin), dok se sa pozajmice iz Jastržebskog vratio tehničar Kozlovski.

"Ove sezone oba tima nastupaju u promijenjenim sastavima, tako da ovaj meč ne treba tretirati kao veliki revanš za prošlu sezonu. Naravno, želimo dobar start u Ligi šampiona, to je ono što nas u stvari interesuje", rekao je trener Rešovije Anžej Koval.

"Nismo imali sreće u dva prošlosezonska meča sa Budvanskom rivijerom. Iako su ove sezone mnogo promijenili tim, i dalje su ostali protivnik koji je veoma izazovan. Liga šampiona je važna za nas, zbog toga se za svaki meč pripremamo najbolje moguće, a u ovom takmičenju su svi rivali jaki. Ako želimo na fajnl-for, moramo da igramo na visokom nivou", dodao je kapiten poljskog tima Lukaš Perlovski.

Bonus video: