OTKRIĆE FRANCUSKIH NAUČNIKA

Da li će se primjenjivati nova strategija u borbi protiv side?

Mi smatramo da izlečenje HIV može da se dogodi endogenizacijom HIV kod ljudi. Vjerujemo da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlječenja i zaštite od HIV", napisali su francuski naučnici
60 pregleda 0 komentar(a)
Analiza krvi, Foto: Reuters
Analiza krvi, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2014. 11:14h

Francuski naučnici otkrili su genetski mehanizam za spontano izlečenje od HIV, a ovo otkriće moglo bi da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

Kod dvojice muškaraca, koji nijesu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktivisan zahvaljujući promjenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, navodi se u istrazivanju objavljenom danas u časopisu "Klinička mikrobiologija i infekcija".

Do promjena je najvjerovatnije došlo zahvaljujući stimulaciji jednog enzima, što bi u budućnosti moglo da posluži razvoju ljekova koji bi proizveli isti odgovor.

"Ovo otkriće predstavlja put za izlječenje", rekao je koautor studije Didije Raul iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja agenciji AFP.

Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostifikovan kao HIV pozitivan prije 30 godina, a drugi 2011, nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektovati analizama krvi.

Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promjena u DNK kodu za koji istraživači vjeruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva "endogenizacija".

"Mi smatramo da izlečenje HIV može da se dogodi endogenizacijom HIV kod ljudi. Vjerujemo da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlječenja i zaštite od HIV", napisali su francuski naučnici.

Raniji pristup liječenju bio je potpuno suprotan, sa ciljem da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija.

Naučnici ne vjeruju da su dva pacijenta jedinstven slučaj ili da je fenomen nov.

Preporučujemo za Vas