Litvanija štiti mlade od energetskih pića

Oni koji budu prodavali pića maloljetnicima biće kažnjeni novčano sa 400 litasa ili oko 115 eura, dok će maloljetni kupci morati da plate i do 200 litasa ili oko 57 eura
0 komentar(a)
Energetsko piće, Foto: Shutterstock
Energetsko piće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 10:14h

Zakon kojim se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima stupio je na snagu u Litvaniji, čime je ova baltička zemlja postala prva država na svijetu koja je uvela takvo ograničenje.

"Ovo je revolucionarni napredak za svijet: nismo uspjeli da nađemo nijednu zemlju koja ima ovakav vid zabrane", rekao je ministar zdravlja Litvanije Almantas Kranauskas i dodao: "Većina država ima samo preporuke. Mi smo prvi."

Oni koji budu prodavali pića maloljetnicima biće kažnjeni novčano sa 400 litasa ili oko 115 eura, dok će maloljetni kupci morati da plate i do 200 litasa ili oko 57 eura. Zabrana se odnosi na bezalkoholna energetska pića koja sadrže više od 150 miligrama kofeina po litru, piše Nacionalna geografija.

Sejmas Litvanije jednoglasno je usvojio zabranu u maju, nakon što je samo šest osoba bilo uzdržano. Vlada baltičke države opravdala je ovako oštru akciju brigom za zdravlje stanovništva. Zvaničnici Litvanije kažu da visok nivo kofeina može dovesti do zavisnosti i hiperaktivnosti među adolescentima. Parlamentarci su dodali da prema naučnim istraživanjima, energetska pića mogu da navedu mlade da probaju droge.

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su u oktobru da pića koja sadrže visok nivo kofeina konzumiraju mladi i da se takva pića veoma "agresivno" reklamiraju djeci.

Naučnici WHO takođe traže usvajanje oštrijih regulativa, poput "ograničenja etiketiranja i progaje energetskih pića djeci i mladima".

Proizvođači energetskih pića tvrde da oni ne reklamiraju svoje proizvode djeci, dodajući da njihovi proizvodi obično sadrže manje kofeina nego kafa u Starbaksu.

"Ovo rješenje za ovaj nepostojeći problem je samo trošenje vremena za poslovne ljude i državne institucije.", rekao je Remigijus Senavaitis iz litvanskog Instituta za slobodno tržište.

Bonus video: