Pripremite imunitet na viruse

Najvažnije od svega je dovoljno spavati i ostati fizički aktivan...
74 pregleda 0 komentar(a)
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
prehlada, grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 19:30h

Tokom hladnijih mjeseci, kada je smanjeno izlaganje suncu i povećano izlaganje virusima gripa i prehlade, jako je važno razviti strategiju pomoću koje ćete zaštititi sebe i svoju porodicu. Postoje brojni prirodni načini kako spriječiti nastanak i ubrzati oporavak od gripa i prehlade.

Najvažnije od svega je dovoljno spavati i ostati fizički aktivan. Ako ćete zanemariti ova dva faktora, ništa drugo neće dati željeni efekat.

Zapamtite kako je za djecu normalno da se zaraze virusom oko 5 puta godišnje, a za odrasle 2 puta. Na taj način prirodno jačamo imunitet. Oboljenje ne mora nužno biti znak slabog imunog sistema, već trajanje i intenzitet bolesti određuju snagu imunog sistema.

Pijte toplu vodu s limunom

Limuni su idealni za uravnoteženje pH vrijednosti tijela. Ujutro, čim se ustanete, popijte toplu vodu sa svježe isceđenim sokom od limuna. Limun smanjuje kiselost tijela, a svi znamo da bakterije i virusi vole kiselost. Jabukovo sirće je takođe dobar način da regulišete kiselost, ali je limun u pravilu bolje prihvaćen i od strane djece.

Povećajte unos vode

Većina glavobolja je uzrokovana manjkom unosa vode. Glavobolje su samo jedna od posljedica manjka unosa vode. Sljedeća, najčešća, je oslabljen imunitet jer ćelije u tijelu ne mogu normalno funkcionisati. Pobrinite se da svaki dan unesete dovoljno vode, bilo putem čajeva, supa, variva ili obične vode.

Smanjite unos kafe

Kofein dehidrira tijelo i može otežati apsorpciju nekih minerala i vitamina. Ako pijete kafu, na svakih 250ml kafe popijte 500ml vode. Tako ćete omogućiti tijelu nesmetano funkcionisanje, a imunitetu snagu.

Smanjite unos šećera

Ako želite napraviti samo jednu stvar za jačanje imuniteta, neka to bude smanjenje unosa šećera. U roku od nekoliko dana ćete primijetiti povećanje nivoa energije. Ako ste ljubitelj slatkog, izaberite prirodne šećere. Neki od najboljih izbora su smeđi šećer i stevija.

Povećajte unos proteina

Proteini su neophodni za izgradnju jakog i otpornog tijela, uma i imunog sistema. Ishrana siromašna proteinima je najopasnija za zdravlje jer to najčešće znači prekomjeran unos ugljenih hidrata koje tijelo jako brzo pretvara u glukozu. To će uzrokovati nagle promjene nivoa šećera u krvi i rad imunog sistema i štitne žlijezde staviti pod dodatan, krajnje nepotreban, napor.

Povećajte unos svježeg voća i povrća

U njima ćete pronaći gotovo sve što vašem tijelu treba: antioksidante, vitamine, minerale, vlakna i enzime. Nutritivna vrijednost koju primate konzumacijom svježeg voća i povrća je neprocjenjiva. Zaštitićete sve ćelije u tijelu, uključujući i imunološke. Izaberite tamne boje (bobice, kelj, spanać) jer one sadrže najviše flavonoida, polifenola i antioksidanata.

Ne skrivajte se od hladnoće

Hladan i svjež vazduh čini čuda za vaše imunitet. Većina nas čak 90% vremena provodi u zatvorenom, udišući filtrirani vazduh i mikrobe drugih ljudi. Stoga iskoristite svaku priliku da boravite na hladnom svježem vazduhu u prirodi. Istraživanja su pokazala da boravak u prirodi može stimulisati rad štitne žlijezde, žlijezde koja značajno učestvuje u kontroli funkcionisanja tjelesnih ćelija.

Pametno izaberite suplemente

Vitamin C je moćan antioksidant koji će pomoći u liječenju virusnih bolesti.

Ulje origana ima moćna antivirusna i antibakterijska svojstva.

Echinacea jača imunološki sistem i pospješuje iskašljavanje.

Vitamin D ima čudesno antimikrobno djelovanje, a manjak može povećati rizik od nastanka gripa, prehlade i drugih infekcija.

Beta karoten štiti i zaceljuje membranu respiratornog sistema.

Cink ublažava bolove u grlu i jača imunitet.

Bonus video: