Kada osam sekundi dobrog sna postanu java

“Poruka koju smo htjeli da prenesemo je da je u životu najhitnije biti srećan i okružen ljudima koji nas takvim čine"
75 pregleda 2 komentar(a)
8 sekundi
8 sekundi
Ažurirano: 03.11.2014. 18:16h

Tim od devetoro mladih i talentovanih ljudi iz Crne Gore Vladimir Cvijetić, Ana Kljajić, Božidar Perović, Marko Ilić, Ivo LaCrnanović, Biljana Cvijetić, Balša Đurđić i Milan Pilipović, osvojio je dmgo mjesto na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Danskoj (25th Aarhus Short Film Festival).

Crnogorski autori predstavili su se filmom pod nazivom "8 sekundi", koji donosi priču o mladom pam koji pokušava da promijeni svakodnevicu. Film je sniman na više lokacija, a ono što ga čini posebnim jeste što je jedan od likova u filmu osoba sa invaliditetom. Radnju čini san glavne junakinje koji traje osam sekundi, u kojem se njen partner budi pored nje i, vidjevši da je neraspoložena, obećava joj nezaboravan dan. Odlazeći na divna mjesta sa osobom koju voli, junakinja shvata kako život osoba sa invaliditetom može biti mnogo ljepši. Film se buđenjem glavne junakinje, ovoga puta rapoložene.

Onaj ko je sada depresivan je njen partner, pri čemu ona pokušava da ga razveseli i obećava mu nezaboravan dan. Kadar koji će uslijediti otkriće publici da je osoba sa invaliditetom njen partner.

“Poruka koju smo htjeli da prenesemo je da je u životu najhitnije biti srećan i okružen ljudima koji nas takvim čine.

Tada svi naši nedostaci i fizički problemi postaju nebitni”, kazao je jedan od autora filma “8 sekundi”, Vladimir Cvijetić. On je istakao da je tim proveo tri dana osmišljavajući priču i kreirajući koncept za film, nakon čega je uslijedilo snimanje kao i video i audio produkcija. Festivalski žiri ocijenio je film kao “veoma emotivnu ljubavnu priču, sa velikim preokretom na kraju”.

Festival u Arhusu organizuje se s ciljem da potstakne neafirmisane režisere i producente iz cijelog svijeta. Ove godine na festival se prijavilo oko dvije hiljade ljudi, preko tri stotine timova iz cijelog svijeta. Takmičari su imali zadatak da za samo sedam dana osmisle priču i snime kratak film u trajanju do pet minuta na temu koja se satsojala iz dva dijela prvi dio teme bila je riječ "Obećanje" (zajednička za sve autore), a nastavak, koji je dobio tim iz Crne Gore bio je broj “osam". Tim je imao zadatak da “Obećanje i 8“ objasne kroz svoj kratki film što im je i uspjelo.

Bonus video: