Damiru Mandiću će suditi krivično vijeće Vesne Moštrokol

To će biti treće suđenje u podgorčkom Višem sudu, nakon što je Apelacioni 31. oktobra ukinuo presudu kojom je Mandić osuđen na 30 godina zatvora
83 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 09:19h

Krivično vijeće sudije Vesne Moštrokol će u Višem sudu u Podgorici suditi Damiru Mandiću, koji se tereti za ubistvo direktora "Dana" Duška Jovanovića, ranjavanje njegovog člana obezbjeđenja Milorada Mirovića i otmicu Miodraga Nikolića.

To će biti treće suđenje u podgorčkom Višem sudu, nakon što je Apelacioni 31. oktobra ukinuo presudu kojom je Mandić za ova tri krivična djela osuđen na 30 godina zatvora.

"Rješenjem Apelacionog suda Crne Gore uvažene su žalbe Mandića i njegovih branilaca i ukinuta presuda Višeg suda u Podgorici, kojom je optuženi oglašen krivim da je kao saizvršilac izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina i predmet vraćen tom sudu na ponovno odlučivanje. Takođe, rješenjem ovog suda, produžen je pritvor protiv optuženog koji će trajati do dalje odluke suda", piše u saopštenju portparolke Apelacionog suda Milene Đaletić.

Jedan od branilaca Mandića, advokat Branko Anđelić kazao je da je očekivao takvu odluku Apelacionog suda.

"Jedino ovakva odluka, uz jasne ukidne naloge, može voditi zakonitom postupku, pravednom i zakonitom presuđenju... Sigurni smo da će u ponovljenom postupku biti ispravljena nepravda koja mu je nanijeta, jer neposrednim saslušanjem vještaka iz Visbadena imaćemo potpuno drugačije činjenično stanje. Vjerujem da će se tada otvoriti pitanja nezakonito pribavljenih dokaza koji su najgrubljim kršenjem prava okrivljenog u postupku uvršteni u dokaznu građu i kao takvi postali dio najveće nepravde izrečene kroz osuđujuću presudu", kazao je Anđelić.

Najnovija odluka uslijedila je nakon što je krajem jula Ustavni sud ukinuo presude Vrhovnog i Apelacionog suda, kojom je Mandić osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva Jovanovića 27. maja 2004.

Bonus video: