Ubio lovca, a mislio da puca na divljač

Kovačevića je pogodio metak koji je ispalio jedan od lovaca gađajući divljač
300 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2014. 07:03h

Clan nikšićkog društva “Dr Zoran Kesler” Miroslav Kovačević (25) iz župskog sela Bjeloševina, poginuo je juče ujutro tokom lova na Goliji u rejonu planine Đed.

Policija vjeruje da je Kovačevića tokom lova na divlje svinje, najvjerovatnije, iz nehata usmrtio Nikšićanin Ratko Radojičić (49), koji je sa grupom lovaca juče bio na Goliji.

“Vijestima” je u policiji, ali i među lovcima, rečeno da se tragedija dogodila kada je Radojičić pucao iz lovačke puške misleći da gađa divljač...

Kovačević, koji je prije nekoliko godina postao član Lovačkog društva, kratko je nakon ranjavanja davao znakove života, ali je ubrzo izdahnuo.

Policija i članovi Lovačkog društva su odmah nakon nesreće, koja se dogodila nešto poslije osam sati, krenuli ka Goliji.

Na nepristupačnom dijelu planine policija je uzela tragove sa mjesta tragedije, dok je po nalogu zamjenice osnovnog državnog tužioca Sofije Lukovac, naloženo da se uradi obdukcija tijela stradalog mladića.

Radojičić je, nakon uviđaja na planini, priveden u Centar bezbjednosti Nikšić gdje je sinoć i zadržan.

Kovačević

Kovačević se sa grupom od 5 do 6 lovaca juče u zoru sa kerovima iz Župe uputio 40-ak kilometara dalje ka Goliji, jer je nedjelja “slobodan dan” za sva lovišta u nikšićkoj opštini.

Na tom dijelu planine Đed u isto vrijeme bili su i lovci iz Nikšića, među kojima je i bio Radojičić, a dvije grupe kako se vjeruje ni jesu znale jedna za drugu...

Tokom istrage, policija, tužilac, ali i lovni inspektori pokušaće da utvrde tačno kako je došlo do tragedije, te da li su svi lovci juče na Goliji poštovali proceduru tokom lova...

Gotovo svi lovci, sa kojima su “Vijesti” juče kontaktirale bili su zgroženi zbog tragedije na Goliji.

Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković kazao je “Vijestima” da se sličan događaj, kada je lovac nesrećnim slučajem ubio drugog lovca, dogodio prije 13 godina.

“Nesreće u lovu, takve vrste, u Crnoj Gori su veoma rijetke. Bila je ta jedna prije 13 godina i ova evo sada. Oružje je opasna priča i nesreće se dogode onamo gdje čovjek najmanje očekuje. Ovaj nemili događaj pogodio je sve lovce, a posebno dvije porodice”, kazao je Marković “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, nesreće u lovu su posljednjih godina bile česte u regionu.

“Ove godine na otvaranju lovne sezone u Srbiji bila su tri ranjavanja. Mi se trudimo da naše lovce što više edukujemo, ali nesreće se svuda dešavaju”, kazao je Marković.

Tokom istrage inspektori će utvrditi da li su lovci na Goliji juče poštovali osnovna pravila u grupi nosili lovačku fosfornu uniformu, ali i fluorescentnu traku, “crvenu kapu” ili obilježja na ramenu lovačkog prsluka ili jakne, jarke, uočljive boje.

Osim toga, za inspektore će biti važno da rasvijetle i koliko su dvije grupe lovaca bile udaljene jedne od drugih, te da li su poštovali i te procedure tokom lova na divlje svinje.

Izjave policiji da li su i lovovođe dviju grupa lovaca, kako bi se utvrdilo jesu li poštovana pravila.

Nesreće tokom lova dešavale su se i ranije u Crnoj Gori

Nesreća sa Golije na najtragičniji način pokazala je da se u lovu dešavaju nepredviđene stvari ranjavanja kolega, ali i slučajeva kada lovci sami sebe povrijede.

Polovinom januara 2006. lovac Predrag Marović ranjen je u Donjim Drumama nadomak Tuzi, kada je u njega nehotice laucao njegov kolega Milo Šestović.

Šestović je tada ispalio dva hica iz lovačkog "karabina", ali je jedno zrno pogodio Marovića u lijevo rame.

Iste godine 5. marta Safet Skrijelj iz Rožaja u mjestu Radetinsko brdo, u lovu na lisice ispalio je metak iz lovačke puške i pogodio Seada Ledinića.

Tada su dvije sačme Ledinića pogodile u rame i stomak, zbog čega se liječio u beranskoj bolnici. Godinu ranije 28. septembra 2005. godine neko je od lovaca na prepelice u Zoganju kod Ulcinja ispalio sačme, koje su oko pogodile lovočuvara Skendera Osmanija.

8. januara 2004. godine u kanjonu Male rijeke pronađeno je tijelo Podgoričanina Miška Paljevića, koji se tokom lova na divokoze, okliznuo i poginuo.

Galerija

Bonus video: