Crnogorcu u Švajcarskoj dojadilo da gaji marihuanu

Optuženi je osuđen za djelo protiv švajcarskog zakona na deset mjeseci zatvora, sa uslovnim periodom od dvije godine
353 pregleda 17 komentar(a)
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Švajcarska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 20:25h

Nezaposleni 31-godišnjak iz Crne Gore osuđen je u Švajcarskoj jer je htio da proda 800 biljaka kanabisa i tako zaradi 20.000 švajcarskih franaka (oko 16.500 eura).

Optuženi je u februaru, u Sent Galenu, zakupio dvije sobe kao prostor u kome će gajiti kanabis sa prosječnih sedam do osam odsto THC sadržaja, piše u optužnici. Crnogorski državljanin se, kako piše, umorio i htio da izađe iz posla prije zacrtanog plana, javljaju švajcarski portali.

U tužbi piše da je optuženi obrazovan čovjek. Nakon što je ostao bez posla, dugogodišnji prijatelj mu je savjetovao da dođe u Švajcarsku, da gaje i prodaju kanabis.

Optuženi Crnogorac unio je u Švajcarsku 15.000 eura i predao novac svom prijatelju. Time je trebalo da iznajme prostorije i obezbijede opremu za dvije mini plantaže. Optuženi je trebalo da se brine o uzgoju i rastu 800 biljaka.

Plan je bio da nakon godinu biljke prodaju, međutim, s obzirom da je uzgoj bio previše naporan, optuženi je odlučio da ih proda nakon prve žetve. Policija je bila brža - uhapšen je i gonjem po švajcarskom Zakonu o narkoticima.

Crnogorac, čiji identitet nije otkriven, odmah je priznao sve što mu je stavljeno na teret, a tužilac je podigao optužnicu po skraćenom postupku. Obje strane u procesu dogovorile su se unaprijed o osuđujućoj presudi i kazni.

Optuženi je osuđen za djelo protiv švajcarskog zakona na deset meseci zatvora, sa uslovim periodom od dvije godine.

Takođe, platiće troškove sudskog procesa, oko 9.000 švajcarskih franaka (7.500 eura). Optuženi 31-godišnjak se vratio u Crnu Goru, piše švajcursko-njemački portal Tagblat.

Da je “travu” sadio u domovini, mnogo gore bi prošao

Švajcarski Zakon o narkoticima, ublažen je 2012. godine kada je, između ostalog, odlučeno da se uhvaćeni u konzumiranju marihuane kažnjavaju samo novčano. Da je 31-godišnjak iz Crne Gore, 800 biljaka kanabisa uzgajao u domovini, više bi vremena proveo u zatvoru.

U Crnoj Gori, za to krivično djelo propisana je kazna od dvije do deset godina zatvora. Po Krivičnom zakonu ka žnjava se svako “ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju… supstance koje su p ro gla šene za opojne droge ili biljke koje sadrže takve supstance.”

Za to krivično djelo pred sudovima u Crnoj Gori ukupno je u radu 83 predmeta protiv 182 osobe, navela je Vlada u Prilogu izvještaju EK.

Bonus video: