Čuveni pisci na aukciji: Imena junaka za pomoć žrtvama torture

Novac prikupljen od prodaje na veoma pogodno imenovanoj Aukcija besmrtnosti, namijenjen je humanitarnoj organizaciji Sloboda od torture, koja pruža podršku i terapiju žrtvama mučenja
0 komentar(a)
aukcija, Foto: Shutterstock
aukcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 18:30h

Voljeli biste da se pojavite u romanu Margaret Atvud? Ili da, možda, igrate ključnu ulogu u sljedećem poduhvatu Ijana Mekjuana?

Sedamnaest pisaca, uključujući Atvud, Mekjuana, Džulijana Barnsa, Zejdi Smit i Vila Selfa, prodaje prava na imena likova u svojim predstojećim radovima sljedećeg mjeseca, u okviru humanitarne aukcije u Londonu.

Novac prikupljen od prodaje na veoma pogodno imenovanoj Aukcija besmrtnosti, namijenjen je humanitarnoj organizaciji Sloboda od torture, koja pruža podršku i terapiju žrtvama mučenja.

Kao pokrovitelj organizacije Sloboda od torture, engleski pisac Džulijan Barns je bio prvi koji je donirao lik u svojoj narednoj, još neimenovanoj kratkoj priči. Njegov primjer slijedi prestižna lista međunarodno poznatih pisaca: Margaret Atvud, Ijan Mekjuan, Alan Holingherst, Džoana Trolop, Martina Kol, Sebastijan Folks, Robert Heris, Zejdi Smit, Hanif Kurejši, Ken Folet, Vil Self, Kati Lete, Adam Marš-Džons, Adam Foulds, Pet Barker i Trejsi Ševalije.

Ševalije, poznata po romanu "Djevojka sa bisernom minđušom”, nudi ženskoj čitalačkoj publici priliku da bude ovjekovječena kao gazdarica u njenoj novoj knjizi koja još nema naslov.

Ševalije

"Čuvam otvoreno mjesto u svom novom romanu za gospođu, bez dlake na jeziku, gazdaricu pansiona u San Francisku tokom Zlatne groznica 1850", rekla je Ševalije. "Prva stvar koju kaže drugom junaku romana je: 'Nema mjesta za bolesne na mojim stepenicama. Ko povraća po mojim spratovima, ispada'."

Pisac čuvenih trilera “Enigma” i “Domovina”, Robert Heris nudi mjesto u svom "budućem romanu", dok Atvud nudi izbor ponuđačima: priliku da se pojavi u romanu na kojem ona trenutno radi ili da upane u njenu verziju Šekspirove “Bure”, koja će biti objavljena kao dio Vintage Books Hogarth Shakespeare programa 2016.

Barns, koji trenutno završava roman i još nije počeo kratku priču, kaže: "Svrha Aukcije besmrtnosti je da sakupi novac istovremeno pružajući zadovoljstvo. Nadamo se da ce zaintrigirati. ljude da imenuju književnog junaka po sebi ili prijatelju, i vide šta se dešava kada to prepuste romanopisacu ili autoru kratke priče. Ne postoji nikakva garancija da će taj lik podsjećati na vas, ali postoji prilično dobra šansa da ce on ili ona ispasti saosjećajni. Osim, naravno, ako biste poželjeli drugačije; u tom slučaju možete da precizirate, mada ne smije biti obećanja", kazao je Barns.

Humanitarna organizacija Sloboda od torture uspješno je prikupila novac nudeći mjesta u romanima ranije: 2000. godine organizacija tada poznata pod imenom Medicinska fondacija za brigu o žrtvama torture, sakupila je 25.000 funti na aukciju mjesta u knjigama čuvenih pisaca.

Za Kingovog zombi ubicu 25.100 dolara

Dok aukcija ima veoma značajne donatore, nije prvi put da pisci ustupaju prava imenovanja u humanitarne svrhe.

eBay je 2005. godine na dobrotvornoj aukciji ponudio priliku da se kupi pravo na imenovanje junaka knjiga Stivena Kinga, Džona Grišama, Dejva Egersa...

Dama, najbolji ponuđač na Kingovoj aukciji, platila je 25.100 dolara da se lik nazove po njenom mlađem bratu: zombi ubica Rej Huizenga kasnije je odigrao ključnu ulogu u Kingovom romanu “Ćelija” iz 2006. godine.

U skorije vrijeme, dva obožavaoca platila su po 20.000 funti da ih “pogubi” Džordž R.R. Martin, u narednim knjigama svoje krvave sage “Igra prestola”, podijelivši novac utočištu za vukove i dobrotvornoj organizaciji za prikupljanje hrane u Sjevernom Meksiku.

Martin

Trenutno su u prodaji karte za Aukciju besmrtnosti, koja će biti održana 20. novembra u Londonu. Čitaoci koji nisu u mogućnosti da prisustvuju mogu da dostave ponude onlajn od 5. novembra do dana održavanja aukcije.

Bonus video: