Marina Abramović najuticajnija likovna umjetnica 2014.

Prvi na spisku je Nikola Serota, direktor galerije Tejt u Londonu, na drugom i trećem mjestu su, kao i prošle godine, galeristi Dejvid Cvirner iz Njujorka i Ajvan Virt gostujući galerista u Cirihu, Londonu, Njujorku, Los Anđelesu, dok je Glen D. Lovej, direktor muzeja MoMa na četvrtom mjestu po rejtingu najuticajnijh
1 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Facebook
Marina Abramović, Foto: Facebook
Ažurirano: 31.10.2014. 18:14h

Marina Abramović, primadona svjetskog performansa, plasirana je na peto mjesto na listi i zvanično je najuticajnija likovna umjetnica na svijetu u 2014. godini. Ugledna engleska revija “ArtReview” u novembarskom broju objavila je listu 100 najuticajnijih ličnosti u svijetu slikarstva u 2014. godini.

Prvi na spisku je Nikola Serota (Nicholas Serota), direktor galerije Tejt (Tate Modem) u Londonu, na drugom i trećem mjestu su, kao i prošle godine, galeristi Dejvid Cvirner ( David Zwirner) iz Njujorka i Ajvan Virt (Iwan Wirth) gostujući galerista u Cirihu, Londonu, Njujorku, Los Anđelesu, dok je Glen D. Lovej, direktor muzeja Moden Art ( MoMa) na četvrtom mjestu po rejtingu najuticajnijh ličnosti u svijetu likovnih umjetnosti u 2014. po izboru “ArtReview”.

Lista časopisa “ArtReview”, koja se sastavlja svake godine, počev od 2002. i objavljuje u novembarskom broju, smatra se najuticajnijom u međunarodnom likovnom svijetu.

Časopis “ArtReview” izlazi od 1949. godine. Sada se objavljuje devet puta godišnje i prodaje se u 28 zemalja svijeta. Na sajtu revije objavljena su imena svakog od 100 najuticajnijih autoriteteta u art-svijetu, galerista i kustosa.

Bonus video: