Do prvog trofeja ako se ukaže prilika

0 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Veselin Vuković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.10.2014. 17:08h

Veselin Vuković je prošle sezone vodio JT Tanderse do dva finala, plej-ofa i Kupa Japana, što su najbolji klupski rezultati od 2004. godine (od 2007. godine do prošle sezone klub u prvenstvu nije bio plasiran bolje od petog mjesta). Crnogorski odbojkaški stručnjak će sa svojim timom u predstojećoj sezoni, koja startuje 15. novembra, pokušati da pomrsi račune osvajaču duple krune, Panasoniku, i domogne se prvog trofeja u 80-godišnjoj klupskoj istoriji...

"Prošle godine smo "niotkuda" stigli do dva finala, igrali ravnopravno, vrlo neizvjesno i izjednačeno finale prvenstva sa Panasonikom do samog kraja. Ove godine ambicija je da se ostane na vrhu, po mogućnosti ponovi prošlogodišnji rezultat, i, ako se ukaže i najmanja šansa za trofej, da uradimo sve da ga konačno i osvojimo", raportira za “Vijesti” iz Hirošime Veselin Vuković.

U odnosu na prošlu godinu, ekipa je pretrpjela promjene, a najznačajnija je promjena stranca. Umjesto Hrvata Igora Omrčena, na poziciji korektora je stigao brazilski reprezentativac Leandro Visoto.

"Nakon prošlogodišnje sezone pet domaćih igrača završilo je karijeru, nova tri igrača su u junu došla sa univerziteta, igraju na pozicijama primača, srednjeg blokera i libera. Na osnovu onoga što se moglo vidjeti za ovih nekoliko mjeseci pripremnog perioda, radi se zaista o igračima sa velikim potencijalom, od kojih se puno očekuje. Libero je na spisku kandidata za Olimpijske igre 2020. godine, mislim da će uspjeti da se izbori da bude prvi libero reprezentacije za godinu-dvije. Mislim da su novi igrači donijeli neku novu energiju, želju motiv, a kvalitetom su povećali konkurenciju i to se osjeća na treninzima. U svakom slučaju, ekipa je mlađa, motivisanija, kompaktnija ekipa nego prošle godine", nastavlja Vuković.

Bivši trener Budućnosti i Budvanske rivijere ističe da će mu ove sezone biti lakša saradnja sa igračima.

"Tokom prošle sezone smo postavljali neke temelje, osnove igre, rezona, odnosa. Igrači su se adaptirali na metodologiju i principe rad, mnogo bolje "razumiju" suštinu. Meni je lakše, jer sam i ja njih upoznao, sada mnogo bolje znam ko od njih koliko može, koliko ko može u delikatnim situacijama, u završnicama setova, koliko je kome prag stresa, i sve druge važne stvari.

Vuković ističe da je motiv ekipe veliki, ali i dodaje da izuzev Košikave i Visota, ostali igrači nikada nijesu osvajali trofeje.

"To nam je dijelom bio problem u prošlogodišnjem finalu. Što se predstojeće sezone tiče, ekipe vrlo izjednačene, razlike su u nijansama, tako da mislim da najmanje šest ekipa može da osvoji titulu - Panasonik, JT Tanders, Sakai Blejzers, Osaka, Torej Arous i Santori", rekao je Vuković.

Pripremni period je bio dug, duži nego što je to uobičajeno u Evropi.

"Uglavnom smo radili u našem kampu, to je u pravom smislu riječi kamp, koji se sastoji od hotela, kancelarije za trenere i ostalo osoblje, restorana. Ima ukupno tri sale, teretane, departman za oporavak, fizikalnu terapiju, saune, i ostalo u Hirošimi".

"Petnaest dana u septembru smo boravili na sjeveru Japana, na ostrvu Hokaido, u gradiću Achibetsu, koji je udaljen dva sata autobusom od Saporoa. To je baza u kojoj se JT priprema posljednjih 16 godina.

"Istina gore smo bili bez dva najvažnija igrača, kapitena Košikave, koji je ujedno i kapiten Japana, koji je bio sa reprezentacijom na Azijskim igrama u Seulu, gdje je Japan osvojio srebrnu medalju, odmah iza Irana, i Leonarda Visota, koji je bio sa Brazilom na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj. Ali, bez obzira na tu objektivnu situaciju, tamo su bili optimalni uslovi za rad, i mislim da smo te pripreme kvalitetno odradili", ističe trener JT Tandersa.

JT Tanders je počeo sa odigravanjem prijateljskih mečeva.

Prije desetak dana smo pobijedili Sakaj Blejzers 3:1, a proteklog vikenda smo dva puta po 3:0 savladali Tokio. Sljedećeg vikenda igramo u Osaki sa Panasonikom i Santorijem".

U predstojećoj sezoni će se igrati po novom sistemu.

"Umjesto četiri, igraju se tri kruga, dakle 21 utakmica. Nakon toga šest prvopasiranih ekipa igra plej-of, s tim da prvi iz regularnog dijela u plej-of ulazi sa pet bodova bonusa, drugi sa četiri, treći sa tri, četvrti sa dva, peti sa bodom a šesti bez bodova. Zbog toga je izuzetno važna pozicija na kraju regularnog dijela. Nakon plej-ofa, posljednje dvije završavaju takmičenje, četvrtoplasirani za meč za treće mjesto čeka poraženog između drugoplasirane i četvrtoplasirane ekipe, a prvi čeka pobjednika tog meča. Za titulu se igra samo jedan meč", objasnio je Vuković.

Budvanska rivijera je najveći odbojkaški brend u bivšoj SFRJ

Vuković je prvi trener koji je odveo Budvansku rivijeru u drugu fazu Lige šampiona, 2011. godine. Budvani su isti plasman, sa još boljim rezultatima, ponovili i prošle sezone.

"Budvanska rivijera je trenutno najveći odbojkaški klupski brend na prostorima eks-Yu. Uz sve objektivne probleme, koji su poznati, Budvanska rivijera godinama uspješno igra Ligu šampiona, sa vrlo zapaženim uspjehom. Prošle godine su napravili izuzetno veliki rezultat u vrlo jakoj konkurenciji. Ove godine su takođe u vrlo jakoj grupi, igrački na papiru imaju dobru ekipu, istina skoro potpuno novu, što zahtijeva puno uigravanja i stpljenja. Nadam se da mogu ponoviti prošlogodisnji rezultat, što bi bilo izuzetno značajno za klub, ali i odbojkaški sport u Crnoj Gori uopšte", kaže Vuković.

Nakon godina “lutanja”, OSCG je napravio prave poteze učešćem u Evroligi i dovođenjem Boškana

Prvi selektor Crne Gore, koji je bio i veliki zagovornik ideje o igranju Evropske lige, pohvalio je uspjeh seniora u ovom takmičenju.

"Rekao bih da je Odbojkaški savez Crne Gore, poslije nekoliko godina "lutanja” u definisanju strateških ciljeva i izboru selektora, konačno povukao dva prava poteza. Prvi je prijavljivanje reprezentacije za takmičenje u Evroligi, a drugi imenovanje Slobodana Boškana za selektora, velikog igračkog šampiona, izuzetnog profesionalca, čovjeka, maksimalno posvećenog i involviranog u odbojkaški sport. On ima savremene ideje u pogledu shvatanja, metoda i principa rada, što je gotovo ekspresno dalo izuzetno veliki ne samo nominalni rezultat. Tim prije ako se ima u vidu objektivna situacija, kratkoća vremena, povrede i otkazi važnih igrača za reprezentaciju. Osvajanje Evrolige je izuzetno veliki sportski rezultat, koji bi trebao biti dodatni motiv i podstrijek za sve", kaže Vuković.

O mogućnosti da Crna Gora zaigra i u Svjetskoj ligi, Vuković kaže da to “zahtijeva organizacionu perfekciju, ne samo igrački potencijal i kvalitet”.

"Nadam se da će OSCG biti u situaciji da odgovori tom izuzetno velikom izazovu i zadatku", zaključio je Vuković.

Bonus video: