UBLAŽITE BOLOVE U LEĐIMA

Četiri koraka za savršen sjedeći položaj

Nepravilan položaj izazvaće slabljenje mišića abdomena i istezanje i slabljenje mišića zadnjice (gluteus)
0 komentar(a)
žena, kancelarija, Foto: Shutterstock
žena, kancelarija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2014. 13:08h

Ako svakodnevno provodite mnogo vremena sjedeći, rizikujete da ugrozite svoje zdravlje, pa je održavanje pravilnog sjedećeg položaja ključno! Takođe, obavezno se potrudite da s vremena na vrijeme napravite pauzu i protegnete noge...

Predugo sjedenje izaziva skraćenje i napetost mišića u donjem dijelu leđa i karlici, a nepravilan položaj izazvaće slabljenje mišića abdomena i istezanje i slabljenje mišića zadnjice (gluteus).  Evo šta treba da uradite kako biste se oslobodili napetosti i bolova:  1. Sjedite i naslonite se na stolicu. Ako ne možete da se naslonite, poduprite donji dio leđa manjim jastukom ili urolanim peškirom. Ne naslanjajte se napred, sjedeći na ivici stolice. Ovo će izazvati izvijanje donjeg dijela leđa, padanje glave napred i savijanje ramena u kružni položaj.  2. Opustite ramena, postavite ruke sa strane, blizu tijela. Neka vam laktovi budu savijeni pod uglom od 90 stepeni. 

3. Držite glavu pravo, direktno iznad kičme tako da ona služi kao prirodni oslonac. Istegnite tjeme glave prema tavanici i blago uvucite bradu. Održavajte gornji dio leđa i vrat u pravilnom položaju tako što ćete zabaciti ramena unazad i uvući stomak za oko 20 procenata.  4. Oslonite stopala na pod i postavite noge tako da vam se kolena nađu u istoj (horizontalnoj) ravni s kukovima. Ako je potrebno, postavite stoličicu ili neki drugi podupirač. 

Preporučujemo za Vas