Burić: Grad je trebalo da zaštiti "Kupačicu"

Perović tvrdi da je bio veoma iznenađen kada je čuo da je Kupačica srušena, ocjenjujući da su tada zatajile opštinske službe
297 pregleda 6 komentar(a)
Napuštena "kupačica", Foto: Vesko Belojević
Napuštena "kupačica", Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.10.2014. 08:26h

Bivši gradonačelnik Podgorice Mihailo Burić i nekadašnji direktor Vodovoda Veselin Perović saopštili su juče da je skulptura “Kupačica” uklonjena tek nakon što su oni otišli sa funkcija koje su pokrivali u Glavnom gradu. To su istakli svjedočeći u postupku koji su pokrenuli autori "Kupačice” braća Svetomir i Svetozar Radović. Oni traže milion i po eura zbog uklanjanja čuvene skulpture iz parka preko puta državne Skupštine, prije 14 godina. Burić je kazao da on nije donosio odluku o uklanjanju skulpture, originalno nazvane „Čežnja". “Glavni grad je u svakom slučaju trebalo da zaštiti ovo autorsko djelo od bilo koje vrste ugrožavanja”, rekao je Burić. Perović tvrdi da je bio veoma iznenađen kada je čuo da je Kupačica srušena, ocjenjujući da su tada zatajile opštinske službe. “U redu je da se nešto izmjesti, to ne bi bilo prvi put da se dešava, ali sam bio vrlo iznenađen kada sam vidio na koji način je to učinjeno”, rekao je Perović. On je kazao da svako ima pravo na doživljaj određenog umjetničkog djela, ali da je činjenica da je u jednom periodu ta skulptura prikazivana kao znamenitost Podgorice. Spor se nastavlja 25. decembra za kada je planirano saslušanje sada već bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i njegovog pomoćnika Vladana Vučelića. Istog dana, prema planu, saslušaće se i Ljubomir Čelebić, koji je bio zadužen za nadzor i realizaciju ugovora sa braćom Radović. Zbog rušenja i uklanjanja “Kupačice”, autori su tužili Mugošu, Vučelića, brojne gradske službe, kao i preduzeća “Diam Bor” i “Elevator”. “Predmetno djelo srušeno je koordiniranim djelovanjem, svjesno, sračunato, nezakonito, bez konsultacije i saglasnosti autora... i to samo na osnovu telefonskog razgovora između tadašnjeg direktora JKP-a Vladana Vučelića, a po nalogu koordinatora povjerenika tada Opštine Podgorica, Miomira Mugoše”, navodi se u tužbi. Figura žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, u javnosti poznata kao “Kupačica”, postavljena je preko puta Skupštine prije 16 godina. Skulptura je uklonjena 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti.

Poklonice im jednu malu “Kupačicu” Radović je na jučerašnjem ročištu obećao da će Mihailu Buriću i Veselinu Peroviću pokloniti malu skulpturu “Kupačice”, koju je donio na jučerašnje suđenje. “Ova je mnogo ljepša”, priznao je Burić. Radović je istakao da je to potpuno ista skulptura i da jedino zavisi iz kog se ugla posmatra.

Bonus video: