Novi roman Stivena Kinga: Stiže mračna priča o zavisnosti i fanatizmu

Najnoviji roman američkoga pisca bavi se Bogom, đavolom i demonima
91 pregleda 0 komentar(a)
Stiven King (Novina)
Stiven King (Novina)
Ažurirano: 29.10.2014. 19:46h

“Revival” (Oživljavanje), novi roman majstora horora Stivena Kinga je mračna priča o zavisnosti i fanatizmu, a u američkim knjižarama pojaviće se 11. novembra. Najnoviji roman američkoga pisca bavi se Bogom, đavolom i demonima.

Pisac gaje najavio na svojoj veb stranici stephenking. com da je riječ o djelu u kojemu se prepliću sudbine mladića i njegovog komšije sveštenika i njihovih demona sa kojima se obojica moraju suočiti.

Radnja je smještena u gradić u Novoj Engleskoj, ranih šezdesetih godina prošlog vijeka, kada dječak pada pod uticaj harizmatičnog, mladog sveštenika.Kada tragedija pogodi sveštenikovu porodicu, harizmatični propovjednik odriče se Boga i odlazi prognan iz grada.

S druge strane, dječak odrasta progonjen vlastitim demonima, napušta dom da bi dvadesetak godina poslije ponovno sreo Čarlsa Džejkobsa.

Roman prati živote dvojice muškaraca sveštenika koji se odrekao Boga i muzičara navučenog na heroin.

Oni sklapaju savez koji ni sam đavo ne bi smislio, a Džejmi otkriva da riječ "revival" (oživljavanje) skriva mnoga značenja. Između njih nastaje poseban odnos koji će imati duboke posljedice za obojicu, koji će ih odvesrti na đavolsko putovanje kroz rokenrol, zavisnost, religiju...

"Imam ideju za ovu knjigu otkad sam bio dijete. Crpio sam mnogo inspiracije iz 'Frankenštajna”

“Prije pola vijeka u gradiću u Novoj Engleskoj dječak se igrao s figuricama vojnika kada je na njega pala sjenka.

Džejmi Morton podiže glavu i ugleda upečatljivog muškarca, novog sveštenika. Carls Džejkobs, i njegova prekrasna žena iz korijena će promijeniti lokalnu crkvu...", stoji u najavi romana na Kingovoj stranici.

"Imam ideju za ovu knjigu otkad sam bio dijete", kaže King. "Crpio sam mnogo inspiracije iz 'Frankenštajna ' Meri Seli.

Želio sam da napravim priču što je moguće topliju jer je najbolji način da prestrašite ljude jeste da natjerate čitaoca da brine o likovima”, kazao je King.

Roman bi treblao da bude objavljen istovremeno u Velikoj Britaniji i SAD-u, a autor je 3. juna već objavio kriminalistički roman "Mr. Mercedes"

Šezdesetšestogodišnji King dosad je napisao više od pedeset romana po kojima je snimljeno desetak filmova, među kojima su "Keri", "Isijavanje", "Groblje kućnih ljubimaca", "Mizeri", "Bjekstvo iz šošenka" i "Zelena milja".

Njegove su knjige prodane u više od 350 miliona primjeraka u svijetu.

Bonus video: