Tuponja: Jesu li optuženi za napade na novinare i ranije osuđivani?

Učestalim napadima na novinare, objasnio je Tuponja, direktno se ugrožava sloboda medija i pravo na drugačije mišljenje
4 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Goran Tuponja, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 29.10.2014. 12:55h

Šef Kluba poslanika Pozitivne, Goran Tuponja je zatražio od Ministra unutrašnjih poslova da izvijesti crnogorsku javnost da li su osobe optužene za napade na novinare Tufika Softića i Lidiju Nikčević ranije osuđivane i za koja krivična djela.

Tuponja je kazao da vjeruje da je svima u interesu da se utvrdi istina, te da li su osobe optužene za ovaj napad ranije krivično gonjene i da li su povezane sa nekim kriminalnim klanovima.

„Javnost je svjesna značaja zaštite novinara i novinarske profesije pa otud i veliko interesovanje i očekivanja javnosti za ove slučajeve“, naglasio je Tuponja.

Učestalim napadima na novinare, objasnio je Tuponja, direktno se ugrožava sloboda medija i pravo na drugačije mišljenje, a da se državne institucije i pojedinci u tim institucijama ne odnose na odgovarajući način.

„Na žalost znamo i to, da država tu svoju obavezu ne radi na najbolji način, bolje rečeno država svojim odnosom više pospješuje napade na novinare nego što im omogućava da svoju profesiju obavljaju nesmetano. Vladavina prava kao osnov demokratije se brani snažnim i odlučnim djelovanjem institucija sistema i to je od izuzetne važnosti za državu Crnu Goru na njenom evroatlanskom putu, pa stoga očekujemo da podrobnije pojasnite ko su lica koja stoje iza napada na novinare i da li su te osobe povezana sa organizovanima kriminalnim strukturama ili možda sa nekim iz vlasti“.

Tuponja je istakao i to da ima puno službenika u ministarstvu unutrašnjih poslova koji časno rade svoj posao, ali se slabije vide zbog onih koji trune čistu vodu.

„Javnosti nije poznato da su neki od službenika koji nijesu ispunjavali svoje obaveze snosili sankcije za neurađeno“, zaključio je Tuponja.

Bonus video: